latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:23 | Autor: SRNA

Licemjerno ponašanje Pariza u slučaju "Mistrali"

Francuski mediji ocjenjuju da se Pariz ponaša licemjerno u slučaju nosača helikoptera "Mistral", jer odbija da ih isporuči Rusiji, dok, istovremeno, snabdijeva oružjem tiranske režime.
Nosač helikoptera Mistral (arhiva) -
Nosač helikoptera Mistral (arhiva)

"AgoraVoks" ističe da Francuska šalje oružje glavnoj Al Kaidinoj formaciji u Siriji i poziva na rušenje zakonitog predsjednika.

Utoliko je besmisleniji izgovor da se Rusija miješa u ukrajinski konflikt, pa, navodno, zbog toga Pariz ne želi da preda "Mistrale" Moskvi.

Francuska vlada sklopila je velike ugovore za isporuku oružja "varvarskim režimima" Katara i Saudijske Arabije, koji sudjeluju u ratu u Јemenu - napominje "AgoraVoks" i ocjenjuje:

Umjesto zbližavanja sa istorijskim partnerom Rusijom, Francuska - lider u zaštiti međunarodnog prava, kao i ostatak Evrope, preferira SAD, super-silu koja je osuđena na pad.

Francuska pokušava da nagovori Rusiju da kompenzacija, koju će Pariz morati da isplati Moskvi, bude manja od milijardu evra - prenose mediji.

Ugovor sa Francuskom o izgradnji dva nosača helikoptera tipa "Mistral" za Ratnu mornaricu Rusije potpisan je 2011. godine.

Prvi desantni brod Francuska je trebalo da preda 14. novembra 2014. Međutim, Pariz je to odbio, na pritisak SAD i NATO-a, pravdajući svoju odluku "situacijom u Ukrajini.