latinica  ћирилица
29/06/2015 |  10:27 | Autor: TANЈUG

Štajnmajer zapanjen, a Gabrijel užasnut odlukom Atine

Šanse da se smanji mogući brzi bankrot Grčke su, prema ocjenama šefa njemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnamera, sve manje.
Banke u Grčkoj - Foto: AP
Banke u GrčkojFoto: AP

Vrijeme ističe, rekao je Štajnmajer za njemačku televiziju ARD i oštro kritikovao grčku vladu što je pozvala na referendum o prijedlozima kreditora za reforme koje bi Grčka preuzela, kako bi zauzvrat mogla da dobije vitalnu pomoć.

"Јa sam u određenoj mjeri zapanjen ovim što smo u posljednjim danima doživjeli od grčke vlade i posebno šefa vlade", rekao je Štajnmajer, a mediji komentarišu da "grčki brod" plovi ka bankrotu.

Štajnmajer je, takođe, rekao da je Evropa sve pokušala i da nije nedostajalo ni truda ni vremena, ali da je Grčka odlučila, pri tome, da napusti pregovore.

Vicekancelar i šef Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel je, kao i Štajnmajer, žestoko kritikovao grčku vladu i rekao da je užasnut.

Gabrijel je za "Zidojče cajtung" rekao da je užasnut što su Grci odbili sveobuhvatnu ponudu, koja je "sadržala čak i treći paket pomoći i presttrukturiranje duga".

I iz redova demohrišćana, kancelarke Angele Merkel pale su oštre kritike na račun grčke vlade. Cijela priča ima, ipak apsurdu notu, rekao je šef poslaničkog kluba demohrišćana Folker Kauder za "Bild" i upozorio grčku vladu da vodi svoju zemlju u haos.

Njemačka opoziciona partija Ljevica zatražila je, na drugoj strani, od Merkelove produžetak paketa pomoći za Grčku.

Merkelova mora sada djelovati. Sudbina Evrope je u njenim rukama, kaže se u jednom saopštenju Ljevice, partije nastale spajanjem nasljednika bivših istočno-njemačkih komunista i WASG stranke, za koju se kaže da je posebno popularna kod socijalno nižih slojeva u Njemačkoj.

I iz redova opozicione partije Zeleni stigli su zahtjevi da se Grčkoj pomogne i iznesen prijedlog da se u okviru šefova država ili vlada Evropske unije organizuje jedan poseban samit, posvećen Grčkoj.

U međuvremenu je vlada u Berlinu pozvala svoje građana koji putuju u Grčku turistički da sa sobom ponesu gotov novac. U Grčkoj bi, pri podizanju novca, moglo da dođe do velikih gužvi, kao i da se stvore uska grla pri snabdijevanju automata gotovim novcem, upozorila je vlada u Berlinu, dok je kancelarka Angela Merkel za danas poslije podne pozvala na krizni sastanak predstavnike svih partija, zastupljenjih u Bundestagu, kako bi se razgovaralo o sudbini Grčke.