latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:17 | Autor: Blic

Više od 1.300 studenata potpisalo peticiju protiv odlaska srpskih zvaničnika u Srebrenicu

Peticiju srpskih studenata, kojom se od predsjednika i premijera Srbije traži da 11. jula ne idu u Srebrenicu, do sada je potpisalo njih oko 1.300, rekao je student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nenad Uzelac.
Studenti (ilustracija) -
Studenti (ilustracija)

Da li će srpski predstavnici uzeti u razmatranje naš stav, to ne znamo.

Mi ćemo tražiti sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem pa ćemo vidjeti šta on kaže na našu peticiju.

Zapad, koji je glavni izazivač svih ratova devedesetih i najveći krivac za stotine hiljada ubijenih i milione protjeranih, morao je u Srbima naći glavnog krivca da bi sakrio svoju ulogu u ovim događajima. U tom procesu je važno srpski narod ubijediti da je on jedini krivac koji, stoga, mora snositi posljedice i prihvatiti sve ono što Zapad radi protiv njegovih nacionalnih interesa - istakao je Uzelac.

 Da bi se u tome uspjelo, kaže on, Zapad ulaže milione evra u takozvani nevladin sektor i medije, čija je uloga "suočavanje" srpskog naroda sa svojom navodnom krivicom.

Narod gubi osjećaj ponosa i dostojanstva, te ćuti i trpi. Svaki pokušaj borbe za sopstvene žrtve i za istinu o ovim događajima dočekuje se na nož, odmah slijede stigmatizovanja, širi se strah od nekakvog nacionalizma i vraćanja u devedesete. Oni su sebi dali za pravo da zabrane srpskom narodu da govori o svom stradanju i svaki govor o tome napadaju, ignorišu ili sprečavaju - istakao je Uzelac.

 Prema njegovom mišljenju, ova, kako kaže, gotovo nepodnošljiva situacija može da se promijeni samo buđenjem i ujedinjenjem srpske omladine i njenim aktivnim radom na vraćanju dostojanstva i ponosa narodu, jer sa duhovnim preporodom dolazi se i do materijalnog.

Studenti poručuju da srpski narod najviše boli činjenica da svi oni koji danas učestvuju u njegovoj demonizaciji ne vide ili namjerno ne žele da vide više od 3.000 srpskih žrtava u Srebrenici ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine.