latinica  ћирилица
29/06/2015 |  12:43 | Autor: TANЈUG

U operaciji Evropola uhapšeno preko 500 osumnjičenih

Evropska policija uhapsila je preko 500 osumnjičenih, zaplijenila oko 2,8 tona kokaina i na stotine vozila u seriji racija izvedenih protiv organizovanog kriminala, saopšteno je iz Evropola.
Evropol - policija EU (Foto: europol.europa.eu) -
Evropol - policija EU (Foto: europol.europa.eu)

Policajci iz svih 28 zemlja Evropske unije, ali i iz drugih država izveli su racije na 260 lokacija u periodu od 4. maja do 24. juna u sklopu operacije "Blu Amber", navodi se u saopštenju Evropola, kriminalističke obavještajne agencije EU, prenio je AFP.

Policajci i carinici konfiskovali su 390 vozila i zaplijenili blizu 1.300 tona ukradenog metala kao i 110 kilograma kokaina, stoji u saopštenju.

Operacija se fokusirala na krijumčarenje velikog obima koje se odvija u kontejnerima za prevoz tereta, kurira koja prenose drogu u avionima na letovima iz Evrope za Јužnu Ameriku kao i na drogu koja se svakodnevno šalje za Evropu iz Pakistana i Avganistana, saopšteno je iz Evropola.

"Metode prikrivanja se razlikuju od sakrivanja kokaina u odjeći i ulošcima za cipele, do skrivanja droge u medicinskim instrumentima", stoji u saopštenju.

U operaciji je, takođe, uhapšeno nekoliko trgovaca ljudima i otkrivene sigurne kuće za ilegalne imigrante u Mađarskoj.