latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:36 | Autor: TANЈUG

Merkel: Ako propadne evro, propada i Evropa

Ako propadne evro, propada i Evropa, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, i istovremeno pozvala na kompromis jer je Grčka suočena sa ozbiljnom krizom nakon kolapsa pregovora sa kreditorima o rješavanju problema grčkog duga.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

"Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne evro, propada i Evropa", izjavila je Merkelova na obilježavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi agencija Frans pres.

"Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima", izjavila je Merkelova, i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.

Ona je, u najdramatičnijem momentu grčke krize, koja postaje dominantna politička tema Njemačke, istakla da je evro, više od puke monete i ukazala da se on bazira na zajedničkom povjerenju.

"Suštinsko za zajedničko razumijevanje je da smo solidarni. Ali svako, međutim, mora dati svoj doprinos", rekla je Merkelova i dodala da je tu odlučujuća spremnost za kompromis i da će se, ako se to izgubi, izgubiti i evropska ideja.

Merkelova je danas zahvalila svom šefu finansija Volfgangu Šojbleu (CDU), najstarijem članu vlade, na svemu što je radio za rješenje grčke krize.

"Dobro je da ste Vi ministar finansija", rekla je Merkelova, za šta su i ona i njen ministar dobili dugi aplauz.