latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:41 | Autor: TANЈUG

Francuska deportovala 40 propovjednika zbog širenja mržnje

Francuska je u protekle tri godine, zbog "propovjedanja mržnje", deportovala 40 stranih imama, a samo u proteklih šest mjeseci njih 10, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.
Bernar Kaznev - Foto: REUTERS
Bernar KaznevFoto: REUTERS

Ministar je obećao da će smanjiti broj džamija i propovjednika koji podstiču mržnju, nakon prošlonedjeljnog napada u fabrici gasa u kome je islamista odsjekao glavu svom šefu.

Taj napad, koji podsjeća na teroristički, drugi je u šest mjeseci u Francuskoj koja pokušava da se izbori sa radikalizmom i priključivanjem stotina građana džihadu u Siriji i Iraku, prenio je AFP.

Svaki ''strani propovjednik mržnje će biti deportovan'', rekao je Kaznev, dodavši da je nekoliko džamija pod istragom zbog podsticanja terorizma, kao i da će, ukoliko se to dokaže, svaka od njih biti ''zatvorena''.

''Deportovali smo 40 propovjednika mržnje od 2012. Od početka ove godine ispitali smo 22 slučajeva, a oko 10 imama i propovjednika mržnje su proterani'', izjavio je Kaznev.

Јasin Salhi (35) priznao je tokom ispitivanja da je odsjekao glavu svom šefa u napadu na fabriku gasa u Francuskoj, pošto je otkriveno da je poslao fotografije sebe sa odsječenom glavom žrtve preko mreže "Votsap" (WhatsApp) u Kanadu.

U petak je pronađen obezglavljen muškarac, a dvoje zaposlenih je ranjeno u napadu u fabrici gasa u Sen Kventin Falavijeu, nedaleko od Grenobla - gradu u podnožju Alpa na jugoistoku Francuske.

Napadač je automobilom uletio u fabriku i zakucao se u gasni kanister, s ciljem da izazove eksploziju. On je zatim ubio svog nadređenog 54-godišnjeg Erve Kornara.

Svjedoci su naveli da je Sali mahao zastavom Islamske države, koja je kasnije i pronađena na mjestu zločina, nedaleko od obezglavljenog tijela.