latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:43 | Autor: B92

Čad: U napadu Boko Harama poginulo 11 osoba

Najmanje 11 osoba je poginulo u dvije eksplozije koje su potresle glavni grad Čada, Ndžamenu, dvije nedjelje nakon što su u napadu samoubice stradale desetine ljudi.

Prva eksplozija odjeknula je rano jutros u naselju Dingesou u Ndžameni, a druga se začula šest minuta kasnije, rekao je jedan od stanovnika Sulejman Brahim, prenio je AP.

Nekoliko stanovnika je potvrdilo da je među poginulima pet policajaca.

Eksplozije su se dogodile dvije nedjelje nakon dvostrukog napada bombaša-samoubice u glavnom gradu, kada je stradalo najmanje 38 ljudi, a više od 100 je povrijeđeno.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad, ali se sumnja da je za napad odogovoran Boko Haram, ekstremistička grupa sa sjedištem u susjednoj Nigeriji, koja je već ranije napadala zemljoradnike iz Čada duž jezera koje razdvaja Čad i Nigeriju.

Čad je bio najveći vojni saveznik Nigerije u borbi protiv pobunjeničke grupe Boko Haram, čiji lider je javno zaprijetio odmazdom predsjedniku Čada.

Tri dana nakon napada, Čad je saopštio da je pokrenuo vazdušni napad na pozicije Boko Harama u Nigeriji blizu granice sa Čadom.