latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:44 | Autor: TANЈUG

Moskva zabrinuta zbog uticaja grčke krize na privredu EU

U Moskvi su zabrinuti zbog mogućih negativnih posljedica finansijske krize u Grčkoj na evropsku privredu, rekao je pres sekretar predsjednika Rusije, Dmitrij Peskov.

"Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljednica za cio prostor Evropske unije", rekao je on odgovarajući na pitanje da li se ruske vlasti spremaju za mogući "dvostruki bankrot" u Grčkoj koji može da bude izazvan potrebom da se hitno otplate dugovi po evroobveznicama i kreditu Međunarodnog monetarnog fonda, prenijela je agencija Tas.

Istovremeno, zamjenik ministra privrede Rusije Maksim Oreškin je izjavio da situacija u Grčkoj može da utiče na rast nesigurnosti na tržištima, ali da Rusija neće biti ozbiljno ugrožena.

Oreškin je povodom grčkog pitanja ocijenio da je teško reći kako će razvoj situacije odrzatiti na Rusiju, prenijela je grčka agencija ANA.

"Razvoj situacije u vezi sa grčkim finansijskim pitanjem može da dovede do određene nestabilnosti na tržištu i treba da budemo spremni", istakao je on, napominjući da je sada veoma važno za vladu i centralnu banku da sačuvaju svoje rezerve kako bi bile spremne da "pravilno reaguju na svaku provokaciju".