latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:27 | Autor: TANЈUG

Ubica iz Tunisa glavni akter snimka na društvenim mrežama

Glavni akter video snimka koji danas kruži društvenim mrežama je islamski ekstremista - ubica kako "krstari" plažom u tuniskom ljetovalištu Sus i bira svoje žrtve.
Sefedine Јakubi, napadač iz Tunisa (photo: Twitter @SkyNews) -
Sefedine Јakubi, napadač iz Tunisa (photo: Twitter @SkyNews)

Isprekidana pucnjava se može čuti u 11-minutnom amaterskom video zapisu koji je snimio jedan Tunižanin svojim mobilnim telefonom, prenijela je agencija AFP.

"To je on, nosi šorts! Eno ga! Dolazi!", čuje se na snimku kako ljudi viču na arapskom jeziku, od kojih su mnogi, vjerovatno, zaposleni u hotelu i spasioci.

Snimatelj tog amaterskog snimka skrivao se iza zida i snimao ubicu koji je identifikovan kao 23-godišnji tuniški student Sejfedin Rezgi dok je hodao plažom hotelskog kompleksa Riu Imperial Marhaba i birao žrtve, a potom ga slijedi iz daljine i snima krvava tijela ubijenih turista dok su se sunčali na plaži.

"Zašto si ubio te ljude. Zašto", navodi Tunižanin, zatim se na snimku čuje vika grupe ljudi: "Dođite, dođite. Policija. Hej, policija".

Silueta ubice koji je obučen u crno se zatim vidi kako se mirno kreće duž plaže, dok snimatelj pronalazi još tijela kako leže na pesku i izgovara: "O, moj Bože".

Zatim se "snimatelj-amater" pridružuje još nekolicini Tunišana i zajedno trče za ubicom viču: "Uhvatite ga, uhvatite ga!"

Lokalni mediji i svjedoci su potvrdili da je Rezgija ubila policija, ali ta scena nije prikazana na amaterskom video snimku, najkrvaviji napad u džihadista u istoriji Tunisa za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

AFP navodi da su tuniške vlasti priznale da Rezgi nije bio na njihovoj meti interesovanja kao potencijalna teroristička prijetnja i da nisu imali naznaka da bi mogao da planira takav napad.

"On je bio nepoznat našim službama. Njegovo porodično okruženje je normalno", potvrdio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Mohamed Ali Arui za privatni televizijski kanal El Hivar Etunsi koja je u svom prilogu ubicu nazvao "zagonetni terorista".