latinica  ћирилица
29/06/2015 |  15:09 | Autor: Index.hr

Nuklearni otpad umjesto u Trgovsku goru mogao bi u Sloveniju

Rukovodstvo Živog zida usprotivilo su prijedlogu da se nuklearni otpad ubuduće skladišti na Trgovskoj gori kod Dvora, prozivajući političke stranke da problem oko odabira lokacije odlagališta otpada iz nuklearke Krško koriste isključivo za vlastitu političku propagandu, a ne da bi taj problem trajno riješili.
Nuklearni otpad(www.banija.rs) -
Nuklearni otpad(www.banija.rs)

"Živi zid se zauzima za trajno rješenje odlaganja nuklearnog otpada. Predlažemo da se kod Vrbine u Sloveniji, gdje već postoji odlagalište nuklearnog otpada i gdje ima dovoljno mjesta nakon dekomisije nuklearke u Krškom, izgrade silosi kapaciteta 10.000 kvadratnih metara i za hrvatski otpad. Za taj je projekt potrebno 18,8 milona kuna, što u državnom budžetu već postoji", rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare u Sisku.

Optužbe o manipulaciji građana

Dijana Miličević, aktivista Živog zida iz Dvora, tvrdi da lokacija bivše kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori ne može biti trajno i kvalitetno rješenje, jer je objekat 1970-ih godina građen za druge namjene. Podsjetila je kako 16.000 potpisa građana opštine Dvor, koji se protive predloženoj lokaciji, već predato u Sabor, ali da odgovora još nema.

Koordinator Živog zida za Sisačko-moslavačku županiju Dušan Cvetanović prozvao je vlasti u Dvoru, koju čine SDSS i HDZ, da manipulišu građanima, jer se formalno izjašnjavaju protiv odlagališta, a njihovi su poslanici u Saboru glasali za strategiju odlaganja nuklernog otpada.

Priču o olaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori aktivirao je hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu bezbjednost, koji je opšttinskoj upravi uputio dopis s pozivom da se uključe u proces odabira lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Јoš od 1999. u prostornom planu RH Trgovska gora navodi se kao jedina lokacija za gradnju odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada.