latinica  ћирилица
29/06/2015 |  18:19 | Autor: SRNA

I dalje bez dogovora o specijalnom sudu za zločine OVK

Predsjedništvo parlamenta samoproglašenog Kosova nije danas podržalo prijedlog da se pitanje formiranja specijalnog suda za zločine OVK ponovo nađe u skupštinskoj proceduri.
Kosovo - sjednica Skuppštine Kosova - Foto: Screenshot
Kosovo - sjednica Skuppštine KosovaFoto: Screenshot

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji rekao je da nije uspio da ubijedi članove opozicionih političkih partija da zauzmu zajednički stav o tome i da za sada ne vidi način kako će se to pitanje ponovo naći u skupštinskoj proceduri.

Skupština samoproglašenog Kosova odbacila je prošle sedmice Prijedlog zakona o formiranju specijalnog suda za zločine OVK. Za ovaj zakonski prijedlog glasalo je 75 poslanika, odnosno pet manje od potrebne dvotrećinske većine.

Međunarodna zajednica ranije je više puta upozoravala da će, u slučaju da Skupština samoproglašenog Kosova ne usvoji ustavne amandmane, pitanje formiranja suda biće prebačeno u nadležnost Savjeta bezbjednosti UN.

Prijedlog zakona predviđa suđenja za istrebljivanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo i progon na političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi.

Specijalni sud za ratne zločine OVK trebalo bi da se bavi namjernim ubistvima, torturama ili neljudskim tretiranjem, uključujući i biološke eksperimente, uništavanje u masi i prisvajanje imovine koje se ne može obrazložiti vojnom neophodnošću, držanje talaca, kao i ostale vrste zločina po međunarodnom pravu.

Sva sudska vijeća trebalo bi da čine stranci, a najteža kazna na koju ovaj sud može da osudi je doživotna robija.