latinica  ћирилица
30/06/2015 |  07:36 | Autor: TANЈUG

Beograd i Priština poslije 17 sati bez dogovora

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je bez dogovora.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da dvije delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

Razgovorima je posredovala visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Vučić je rekao da su bili blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih opština, koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethodni dan razgovaralo.

- Prištinska delegacija nije željela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za Zajednicu Srpskih Opština koja imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja - precizirao je premijer Srbije. Napredak je, kaže, postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

Mustafa je rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahtjeve beogradske strane.

"Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava", objasnio je Mustafa.

On je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o medunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.

Mogerini: Finaliziran tekst dva sporazuma

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je, rano jutros po završetku nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je nakon 16 sata rada finaliziran tekst dva sporazuma.

Ona je, u saopštenju, objavljenom nakon sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine precizirala da je završen tekst sporazuma o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.

"Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut", konstatovala je Mogerini u saopštenju dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima.

Mogerini je podsjetila da je, kao što je bilo dogovoreno prošle nedjelje, održana nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na visokom nivou sa premijerima Vučićem i Mustafom u Briselu.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, počeo je u ponedjeljak ujutro oko 9,00 sati, a nastavljen je prethodno veče nešto poslije 20.30 časova. Pauza je data zbog popodnevnih obaveza visoke predstavnice Federike Mogerini.

Na dnevnom redu su četiri krupna pitanja - Zajednica srpskih opština (ZSO), telekomunikacije, energetika i "Park mira" u Mitrovici.