latinica  ћирилица
30/06/2015 |  08:18 | Autor: TANЈUG

Cipras: Ova vlada neće sprovoditi beskrajne mjere štednje

Premijer Grčke Aleksis Cipras pozvao je Grke da na referendumu 5. jula glasaju protiv dogovora o međunarodnoj pomoći, odbacivši upozorenja da bi većinsko "ne" izvelo Atinu iz evrozone.
Aleksis Cipras - Foto: Screenshot
Aleksis CiprasFoto: Screenshot

"Mislim da njihov plan nije da istisnu Grčku iz evrozone, već da stanu na put nadanjima da u Evropi mogu da postoje različite politike", rekao je Cipras grčkoj državnoj televiziji.

Cipras je dodao da "što odlučnije bude glasanje protiv dogovora reforme-za-pomoć, Grčka će biti snažnija u bilo kojim pregovorima koji bi mogli da uslijede".

Premijer je rekao i da će njegova vlada poštovati odluku Grka da se nastavi s dugoročnim mjerama štednje, ali da "ona neće biti ta koja će ih sprovoditi".

Cipras je naglasio da će rezultat referenduma biti poštovan i sproveden, ma kakav bio, ali je dodao:

"Ako grčki narod želi da beskonačno nastavi s planovima štednje, zbog kojih nećemo moći da uzdignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će ih sprovoditi".

Cipras je rekao da je i dalje spreman da nastavi da razgovara s evropskim liderima da spase pregovore i da će, ako oni u ponedjeljak ponude dogovor, Grčka u utorak platiti svoj dug.

"Moj telefon je dostupan po cijeli dan. Ko god da pozove, ja se uvijek javljam", poručio je Cipras.