latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:29 | Autor: SRNA

Beograd: Diplomatijom protiv britanske rezolucije

Sva diplomatska aktivnost Beograda trenutno je usmjerena na sprečavanje usvajanja britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, budući da je izrazito antisrpska i ne doprinosi pomirenju već podizanju tenzija u regionu, pišu "Večernje novosti".
Prijedlog ruske rezolucije o BiH (foto: © Sputnik/ Aleksandar Milačić) -
Prijedlog ruske rezolucije o BiH (foto: © Sputnik/ Aleksandar Milačić)

List ukazuje da je stoga juče svim članicama Savjeta bezbjednosti poslato još jedno pismo u kojem se upozorava na pogubnost i štetnost britanskog dokumenta o Srebrenici.

Istovremeno se podsjeća da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić još jednom pozvao sve relevantne političke činioce da usmjere aktivnosti na postizanje kompromisa u interesu građana, pomirenja i mira u regionu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je u ime institucija Srpske juče uputio pismo Savjetu bezbjednosti UN u kojem se ističe da je britanska rezolucija o Srebrenici antisrpska, te da UN treba da je odbaci.

Pismo članicama Savjeta bezbjednosti i generalnom sekretaru UN u svoje ime uputio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u kojem ih je pozvao da ne usvajaju britansku rezoluciju već da uoči 11. jula, umjesto rezolucije, iskažu poštovanje prema svim žrtvama.

Kada je riječ o ruskoj rezoluciji o BiH, beogradski list ocjenjuje da je tekst ove rezolucije, koja je uslijedila kao kontraprijedlog britanskoj, mnogo odmjereniji.

Navedeno je, između ostalog, da se u njoj traži osuda svih zločina na prostoru bivše Јugoslavije i poziva Savjet bezbjednosti da još jednom potvrdi Dejtonski mirovni sporazum.

List zaključuje da je po mnogima indirektni cilj rezolucije iz Londona upravo slabljenje Dejtonskog sporazuma.