latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:51 | Autor: B92

Mihajlović: Ishod razgovora odgovara ekstremistima

Ovakav ishod razgovora u Briselu odgovora isključivo ekstemistima koji čine dobar dio kosovske poltiičke scene, izjavio je Milivoje Mihajlović

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima rekao je da noćas nisu postignuti rezultati u razgovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu, jer prištinskoj strani nije potreban nikakav dogovor.

Mihajlović je rekao da je očekivao veći pritisak Zapada na Prištinu da bi došlo do dogovora.

Mihajlović je rekao da ovakav ishod razgovora odgovora isključivo ekstemistima koji čine dobar dio kosovske poltiičke scene i da albanska strana kupuje vrijeme.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima podsjetio je da je Zajednica srpskih opština tema koja dominira mjesecima, koja je dogovorena u Briselu i da su dvije godine prošle u opstrukciji Prištine u ispunjavanju tog briselskog dogovora.

ZSO je ključ svih političkih pitanja kada je u pitanju srpska zajednica na Kosovu i Metohiji i to nije tijelo koje će se baviti samo sjeverom Kosova, nego svim opštinama u kojima žive Srbi, bilo da su većina ili manjina i svima koji žele da uđu u ZSO, naglasio je Mihajlović.

- Briselski dijalog je za Srbiju mogućnost da se dođe do sporazuma, do trajnog mira na Balkanu, koji bi bio krunisan istorijskim pomirenjem Srba i Albanaca, dok je za kosovsku stranu, Briselski sporazum balast - rekao je Mihajlović.

- Kosovska strana u Brisel ide da dokaže samoproglašenu nezavisnost Kosova, naša delegacija ide u Brisel da napravi dobar sporazum koji će biti od koristi svim građanima na Kosovu i Metohiji i biti u funkciji poboljšanja života Srba na Kosovu i Metohiji - dodao je Mihajlović.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je, poslije 17 sati razgovora, bez dogovora, a premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dvije delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju...