latinica  ћирилица
30/06/2015 |  14:05 | Autor: SRNA

NUB RS: Predstavljena knjiga "Prvi svjetski rat u srpskoj prozi"

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske predstavljena je knjiga "Prvi svjetski rat u srpskoj prozi" Aleksandra Grandića, u kojoj su analizirana djela sedam proznih pisaca ove epohe.

Grandić je naveo da je ova knjiga rezultat truda i pokojnog profesora Predraga Guge Lazarevića i profesora Luke Kecmana.

- Slika Nadežde Petrović "Bolnica u Valjevu" i ukus muke i patnje u toj bolnici ono je o čemu govore autori čija su djela analizirana - rekao je autor knjige.

Prema njegovim riječima, oni koji su branili srpstvo skoro uvijek su bili marginalizovani.

Recenzent Luka Kecman rekao je da se u Grandićevim analizama prepoznaje teza o žalosti srpskih pisaca za nestankom Srbije i njenim utapanjem u zajedničku državu Srba, Hrvata i Slovenaca.

"- randić za svako djelo odabira posebnu metodu analize, a posebnu pažnju posvećuje temporalnosti i prostornom određenju - rekao je Kecman.

On je dodao da autor uvodi pojam raskola, koji se prepoznaje u pojedincu, između starog i novog, voljnog i nevoljnog, ljudskog i neljudskog, pa sve do raskola u samom narodu.

Recenzent jerej Dragan Grujić istakao je da je ova knjiga rezultat borbe i potrebe da se ne dozvoli revizija istorijske istine o Prvom svjetskom ratu među zemljama koje su ga izgubile.

- Ova knjiga je ujedno i borba za očuvanje identiteta srpskog naoroda i srpskog čovjeka, ali i borba za to da vidimo šta su naši prioriteti - rekao je Grujić.

On je dodao da autor, osim što ne dopušta reviziju, predstavlja i način kako da se odbrani istina.

Izdavač knjige je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.