latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:13 | Autor: TANЈUG

Mate Đorđević dobitnik nagrade Francuske akademije

Beogradski slikar Nemanja Mate Đorđević ovogodišnji je dobitnik druge nagrade Francuske Akademije Lijepih umjetnosti za crtež,"Prix Pierre David-Weill".
Mate Đorđević (Foto: lookerweekly.com) -
Mate Đorđević (Foto: lookerweekly.com)

Đorđeviću je to u posljednjih nekoliko godina, drugo veliko priznanje Francuske Akademije lijepih umjetnosti, jer mu je ista institucija 2012. dodijelila prestižnu nagradu za podstrek slikarstvu.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu Francuske Akademije za crtež bila su 123 kandidata, a žiri sastavljen od članova Akademije odabrao je radove 16 mladih umjetnika koji su dobili priliku da izlažu u Palati Francuskog Instituta, u Sali Grofice od Kaena, prenose francuski mediji.

Među tri nagrađena rada su, osim Đorđevića, Tudi Deligne, dobitnik prve nagrade, i trećena građena Boryana Petkova.

Na svečanoj dodjeli, uz prisustvo brojnih akademika, kao i predsjednika Arnoa Doteriva, rečeno je da se nagrada koja nosi ime jednog od slavnih članova Akademije, dodjeljuje već 40 godina kao podsticaj umjetnosti crteža.

Među prisutnima je bio i akademik Vladimir Veličković, koji je rekao da je Akademiji izuzetno stalo do nagrade koja promoviše crtež, jer ističe ne samo njegov izuzetan umjetnički značaj, već i neograničenu stvaralačku inventivnost.

"Nagrada Nemanji Đorđeviću je plod velikog rada i osobenog crtačkog rukopisa, koji tvore jednu izuzetnu fantazmagoriju, tako važnu nama sa "onih prostora", ali evo i Francuzima", rekao je Veličković.

Đorđević je istakao je da mu je izuzetna čast da izlaže na ovako velikom i slavnom mjestu, a da je sama nagrada nešto čemu se intimno veoma raduje.

Mate Đorđević je rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti slikarstva i crteža: nagrade Fonda Vladimir Velićković za crtež 2009, nagrade 47. Zimskog salona u Herceg Novom za slikarstvo, nagrade Milan Konjović na Likovnoj jeseni 2014. u Somboru.