latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:28 | Autor: TANЈUG

Drecun: Priština pokušava da redefiniše formiranje ZSO

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je na djelu snažan pokušaj Prištine da poništi ili u najmanju ruku redefiniše najvažniji dio briselskog sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa izvršnim ovlašćenjima.

Prema njegovim riječima, ZSO sa izvršnim ovlašćenjima je za Beograd crvena linija ispod koje se neće ići.

Drecun je Tanjugu rekao da kosovski premijer Isa Mustafa "izvrće" ono što je dogovoreno i obmanjuje javnost kada kaže da formiranje te zajednice sa izvršnim ovlašćenjima nije u skladu sa kosovskim zakonima i Ustavom.

"Mislim da je ovo prelomna faza celokupnog procesa normalizacije odnosa, jer je za Beograd ZSO sa izvršnim ovlašćenjima crvena linija ispod koje ne smije da se ide, a Priština uporno opstrukcijom gura Beograd ispod te crvene linije", rekao je Drecun povodom jučerašnje runde dijaloga u Briselu.

Potsjeća da se Priština primjenom Briselskog sporazuma i kasnijim planom implementacije obavezala da uskladi svoje zakone sa ZSO i da otvori prostor za stvaranje pravnog okvira za formiranje te zajednice.

"Nema nikakve dileme da je na djelu snažan pokušaj Prištine, za Beograd i srpski narod neprihvatljiv, da jednostavno poništi ili u najmanju ruku redefiniše najvažniji dio prvog sporazuma koji je postignut u Briselu, a koji se odnosi na formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima", rekao je Drecun.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju smatra da je sada neophodno da Brisel i Vašington iskoriste kapacitete uticaja na Prištinu i vrati je na put "racionalnog političkog ponašanja".

Dodaje da se boji da će u protivnom biti nepovratno izgubljen trenutak za nastavak unapređenja procesa normalizacije odnosa.

"Očekujem da će uticaj međunarodne zajednice biti toliki da Priština prihvati da realizuje ono što je dogovoreno. Ne radi se o nečemu što je novo, radi se o tome da se primjeni ono sto je dogovoreno", poručio je Drecun.