latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:50 | Autor: TANЈUG

Beč - Konferencija OEBS o borbi protiv terorizma

U Beču je danas počela dvodnevna Konferencija OEBS-a o borbi protiv terorizma, koju su otvorili državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Nikolić i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.
Konferencija OEBS-a o borbi protiv terorizma u Beču (Foto: MUP Srbije) -
Konferencija OEBS-a o borbi protiv terorizma u Beču (Foto: MUP Srbije)

U obraćanju učesnicima Konferencije, Nikolić je ukazao da vrijeme u kome živimo karakteriše povećana nesigurnost, koju izazivaju brutalno terorističko nasilje, ekstremizam i radikalizacija globalnih razmjera.

Nikolić je istakao, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, da policija ne može samostalno da odgovori na ove izazove, te da je zbog toga krajnje vrijeme za jačanje partnerstva državnih organa sa civilnim društvom, vjerskim zajednicama i lokalnom samoupravom.

Prema njegovim riječima, Srbija kao predsjedavajuća OEBS-u čvrsto vjeruje u snagu mladih ljudi kad je riječ o suprotstavljanju rizicima koje donosi teroristička radikalizacija i regrutovanje terorista.

Tokom dvodnevnog skupa, na kojem učestvuju predstavnici 57 država članica OEBS-a, diskutovaće se o trendovima i dinamici regrutovanja takozvanih stranih boraca, kao i metodologiji suprotstavljanja ovoj pojavi u regionu OEBS-a, posebno što se tiče mladih i individualnih građana.

Važnost teme potvrđuju i nedavni događaji u Tunisu, Francuskoj i Kuvajtu, kao i ocjene Evropske unije da je potrebno postići civilizacijsko jedinstvo bez obzira na vjerske razlike u cilju zaštite bezbjednosti i sloboda građana.