latinica  ћирилица
01/07/2015 |  07:40 | Autor: TANЈUG

Rusija predala alternativni nacrt rezolucije o BiH, London ne povlači svoju rezoluciju

Rusija je predala Savjetu bezbjednosti UN alternativni nacrt rezolucije o BiH, kao protivtežu britanskom dokumentu koji se predlaže za usvajanje povodom 20. godišnjice tragičnih događaja u Srebrenici, javile su ruske agencije, pozivajući se na pres sekretara ruske misije pri UN Alekseja Zajceva.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: SRNA
Savjet bezbjednosti UNFoto: SRNA

"Ovaj nacrt smatramo uravnoteženijim i orijentisanim na pomirenje strana, a ne na stvaranje dodatnih linija podjela u BiH", rekao je Zajcev, prenosi Tanjug.

Zajcev nije želio da govori o glavnim odredbama dokumenta koji je predložila Rusija, dodajući da je to u ovom trenutku "nesvrsishodno".

U Nacrtu rezolucije o BiH koji je Rusija podnijela Savjetu bezbjednosti UN izražava se žaljenje zbog veoma ozbiljnih zločina koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Јugoslaviji nad osobama različitog etničkog i vjerskog porekla, kao i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu. 

Britanski ambasador pri UN: London neće povući rezoluciju

Ambasador Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Metju Rajkroft izjavio je da London neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici, o čemu se trenutno pregovara na konsultativnim sesijama Saveta bezbednosti, zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta.

Tako će se britanska rezolucija, najverovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno 7. jula u Njujorku, četiri dana pred 20. godišnjicu tragičnih događaja u Srebrenici, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz izvora Britanske misije pri u UN-u.

Rajkroft u pisanoj izjavi za sarajevski dnevnik posebno je naglasio značaj obilježavanja godišnjice tragičnih događaja u Srebrenici i važnosti rezolucije koja je pripremljena u Londonu, ali koju, kako kaže, podržavaju sve najvažnije zapadne zemlje.