latinica  ћирилица
01/07/2015 |  07:55 | Autor: TANЈUG

Dačić SB UN: Britanska rezolucija destabilizuje region

Srbija poziva članice Savjeta bezbjednosti da ne glasaju za britansku rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da bi njeno usvajanje bilo štetno i moglo da destabilizuje region.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

To se navodi se u pismu koje je šef diplomatije Ivica Dačić u ponedjeljak uputio SB, pišu "Novosti".

U pismu, u koje su "Novosti" imale uvid, navodi se da bi usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici bilo nepotrebno, štetno i izavalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posljedice po proces stabilizacije u BiH, ali i na čitavom Zapadnom Balkanu.

Dačić naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na koje lideri naroda regiona treba da pronađu nove odgovore.

"Međutim, nacrt ove rezolucije koji je izrazito loše osmišljen i tempiran, prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanju regiona s potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprinijeti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza", naveo je Dačić.

On je ukazao da o tome najbolje svjedoče strasti koje je u regionu izavala sama najava "podnošenja ovakve neizbalansirane rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsulatcija sa svim zainteresovanim stranama".

Dačić u poruci naglašava da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRЈ i da je čvrsto uvjerena da naša sećanja o aktivnosti čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusjedstva.