latinica  ћирилица
01/07/2015 |  08:50 | Autor: RTS

Đurić: Priština nezainteresovana za dogovor

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da za tri godine pregovora nije viđeno takvo ponašanje prištinske strane u Briselu. Priština odbila dogovore o telekomunikacijama i ZSO. Srbija spremna da nastavi pregovore, ali za sada bez tačnog datuma za nastavak dijaloga u Briselu, napominje Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je Priština nezainteresovana da se postigne dogovor i da je u jednom trenutku izgledalo kao da će razgovori biti prekinuti.

- Zaista za tri godine, nismo vidjeli takvo ponašanje Prištine. Bila je vidljiva potpuna nezaintersovanost za dogovor. Poslije institiranje posrednika da se dođe do dogovora, razgovori su, ipak, nastavljeni. U jednom trenutku izgledalo je kao da Priština želi da napusti razgovore, i na kraju oni su, ipak, našli izgovor da ne prihvate dokument, ističe Đurić.

Na pitanje kako tumači izjavu Ise Mustafe da je postignut dogovor o sve četiri "vruće" teme, Đurić ukazuje da je to u političkom smislu neodgovorno, ali da je, ipak, dio prištinske taktike.

- Tači i gradonačelnik južne Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri su u jednom trenutku rekli da je postignut dogovor o mostu, a mi smo se našalili da je moguće da su se njih dvojica dogovorili, kaže Đurić podvlačeći da o mostu još uvijek nema dogovora i da su pregovori toliko delikatni da samo jedna riječ odlučuje kako će živjeti Srbi na Kosovu.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština Đurić ponavlja da su među stavkama koje su obezbijeđene te da Srbija može direktno da ulaže u ZSO i da prilikom ulaganja bude izuzeta od poreza i taksi, da ima izvršno vijeće kao i da ima svoj savjet u koje bi ušli svi uticajni Srbi sa KiM.

Ipak, Đurić ponavlja da tek kada dokument bude potpisan o tome će moći opširnije da se govori.

Priština ne pristaje na dogovor, oni tvdrde da žele za Srbe neka prava, ali se u praksi vidi da to nije tačno, podsjeća direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Govoreći o temi telekomunikacija, Đurić ukazuje kako mogu da budu zadovoljni kako su tekli razgovori o ovoj temi.

Podsjećajući da je tema telekomunikacija otvorena već pet godina, Đurić ukazuje kako je planirani dogovor taj da Kosovo bude korisnik geografskog koda Srbije, dok će "Telekom Srbije" dobiti punu licencu za fisknu i mobilnu telefoniju.

Ponavlja da neće biti međunarodnih tarifa, i da neće biti biranja posebnog pozivnog broja za Kosovo, dok je za južnu pokrajinu obezbijeđen i poseban digitalni spektar.

Đurić zaključuje kako je Srbija spremna da nastavi pregovore i da ima sve papire ispred sebe, ali da od srpske strane ne zavisi nastavak dijaloga, jer kako kaže, razgovori nisu stali niti propali zbog nas.