latinica  ћирилица
01/07/2015 |  09:25 | Autor: RTRS

UKC Banjaluka svrstaće se u jedan od referentnih centara u Evropi (VIDEO)

Izgradnjom Јužnog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka riješiće se jedan od najvećih problema sa kojim se ova ustanova svakodnevno suočavala – nedostatak ambulantnog i polikliničkog dijela.
Aktuelno UKC Banjaluka - Foto: RTRS
Aktuelno UKC BanjalukaFoto: RTRS

Sve ambulante sa najsavremenijom opremom naći će se na jednom mjestu - poručili su stručnjaci iz ove oblasti u našoj emisiji "Aktuelno".

Projektom ,,Koreja 3'' obuhvaćeni su izgradnja dijela Kliničkog centra Banjaluka, nabavka medicinske opreme i ostale usluge. 

Izgradnjom ,,Јužnog krila'' 40 godina nakon njegovog projektovanja, Klinički centar u Banjaluci svrstaće se u jedan od referentnih centara u Evropi. Tu će biti obezbjeđeni ambulantni specijalistički pregledi, dijagnostičke i terapijske procedure, njega i terapija pacijenata kroz dnevnu bolnicu.

- Sve dijagnostičke procedure biće smještene na jednom mjestu i za ambulantne i za hospitalne bolesnike, da ćemo imati laboratoriju koja pruža sad oko 700 usluga dnevno za 700 bolesnika da se podigne na viši nivo, a ono što je najvažnije da će biti najkvalitetnija na ovim prostorima, rekao je Mirko Stanetić, v.d. generalnog direktora Univerzitetske bolnice KC Banjaluka.

Za izgradnju Јužnog krila odobren je kredit od 30 miliona dolara. Ovaj aranžman urađen je kroz projekat modernizacije korejske Vlade.

- Namijenjen za izgradnju i nabavku medicinske i nemedicinske opreme i imamo novinu to je edukacija zdravstvenih radnika u Seulu u Koreji, istakao je Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Ovaj projekat je, ističu stručnjaci, kompleksan i radi se iz nekoliko faza. Lamela A i B završene su još 2010. godine, gdje je smještena radioterapija. Kreditni aranžman omogućava realizaciju treće faze projekta modernizacije bolničkog sektora.

- Mi smo uspjeli da napravimo aranžman sa Korejcima da i sa opremom uradi i građevinski dio. Oni su tražili da građevina bude izdvojena, ali smo ih ubijedili da tu građevinu prislone na već postojeću i tako da sad imamo jednu povezanu cjelinu koja funkcioniše, dodao je Zoran Aleksić, član tima za implementaciju projekta ,,Koreja 3''.

Radovi na centralnom dijelu traju i obuhvataju i spoljno uređenje sa 120 novih parking mjesta. Završetak centralnog dijela uslov je za puštanje u funkciju lamele C. Prema dinamici radova, to se očekuje početkom novembra.