latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:58 | Autor: TANЈUG

Islamska država prijeti da svrgne Hamas u Gazi

Pobunjenici Islamske države zaprijetili su sinoć da će pretvoriti Pojas Gaze u još jedan svoj bliskoistični feud, optuživši Hamas, koji vlada tom palestinskom teritorijom, da nije dovoljno striktan u sprovođenju vjerskih zakona.
Islamska država - Foto: Beta/AP
Islamska državaFoto: Beta/AP

Video saopštenje izdato je iz uporišta ID u Siriji i predstavlja javni izazov za Hamas, koji se bori protiv džihadista u Gazi. Oni se protive primirju s Izraelom i pomirenju sa palestinskom sekularnom organizacijom Fatah, koja ima podršku SAD.

- Osam godina oni kontrolišu teritoriju i još nisu nametnuli islamsko učenje, rekao je govornik na video snimku, kako prenosi Rojters.

- Mi ćemo iskorijeniti državu Јevreja (Izrael) i vas i Fatah i svi sekularisti su ništa i vi će te biti pregaženi našim mnoštvom od koga podilaze žmarci, rekao je maskirani član IS u poruci upućenoj "tiranima Hamasa".

- Vladavina šarije ( islamskog zakona) biće primijenjena u Gazi, uprkos vama. Zaklinjemo se da će se ono što se dešava danas na Levantu, posebno u logoru Јarmuk, desiti u Gazi", dodao je on, aludirajući na napredovanje ID u Siriji, uključujći dio Damaska u kome su palestinske izbjeglice.

ID je takođe zauzela dijelove Iraka i preuzela odgovornost za napade u Egiptu, Libiji, Tunisu i Јemenu, podsjeća Rojters. Hamas je islamistički pokret koji deli njeno džihadističko neprijateljstvo prema Izraelu, ali ne teži globalnom vjerskom ratu, već sebe više definiše u okvirima palestinskog nacionalizma.

SAD, EU i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom, a susjedni Egipat vidi u njoj regionalnu bezbjednosnu prijetnju. Borba Hamasa protiv džihadista, povezanih s ID nije naišla na simpatije u inostranstvu.