latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:02 | Autor: TANЈUG

Pusić: Parlamentarni izbori početkom iduće godine

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da će se parlamentarni izbori u toj zemlji održati početkom iduće godine.
Vesna Pusić (arhiva) -
Vesna Pusić (arhiva)

Hrvatska narodna stranka, na čijem je čelu, trenutno razmišlja o svojim opcijama za nastup na tim izborima, ali najvjerovatnije je da će ići kao dio koalicije,izjavila je Pusićeva u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Povodom druge godišnjice stupanja Hrvatske u članstvo EU, Pusićeva je navela da su hrvatski građani time dobili slobodu kretanja i evropsko tržište.

Ona je komentarisala i masovne odlaske Hrvata trbuhom za kruhom u druge zemlje, primijetivši da to nije egzodus nego sloboda.

Zahvalila je državama koje su skinule ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika što je, kako je rekla, i veliko priznanje.

"Mogućnost da hrvatski građani sada mogu ići u druge zemlje da se školuju i rade pa da se vrate nazad, jedna je od temeljnih sloboda. A zadržavati ljude u zemlji tako da im branite slobodu kretanja jedna je od najprepoznatljivijih oznaka diktature. Ta sloboda mora biti zagarantovana", objasnila je potpredsjednica Vlade.

Ona je navela i da bi, prema trenutnoj procjeni Evropske komisije, Hrvatska trebalo da primi 515 imigranata, što onih koji se sele iz izbjegličkih logora, što ljudi koji bi trajno ostali u Hrvatskoj, dodavši da o tome još nije donesena konačna odluka.