latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:15 | Autor: SRNA

Ankete: Grci će zaokružiti "ne"

Grci će na referendumu podržati Aleksisa Ciprasa i vladu - 54 odsto namjerava da zaokruži "NE" u pogledu mjera štednje, pokazuju ankete.

Istovremeno, 33 odsto anketiranih smatra da treba pristati za zahtjeve povjerilaca i "Trojke" i zaokružiti "DA".

Kako analizira "Biznis insajder", oni koji su se izjasnili prije zatvaranja banaka bili su sigurniji u podršku Ciprasovoj politici - 57 odsto bi odabralo "NE", dok je 30 odsto tada anketiranih bilo za "DA".

Oni koji su anketirani nakon kolapsa banaka sa nešto su manjom sigurnošću pružaju podršku vladi - 46 odsto je za "NE, dok se 37 opredijelilo za odgovor "DA".

Ipak, 17 odsto anketiranih nije se izjasnilo, što znači da još nemaju definisano mišljenje o tom pitanju. To je postotak koji bi vrlo lako mogao biti odlučujući za rezultate nedeljnog referenduma.

Značajan broj Grka je i protiv štednje i protiv evra, ali ovaj put moraće da dobro razmisle i da opredijele.

Ako izaberu "DA", to će značiti da će zadržati zemlju u evrozoni, ali slijede bolne reforme i mjere štednje koje preferiraju MMF, Evropska centralna banka i druge države evrozone.

Opcija "NE" odbacuje mjere štednje, ali može značiti napuštanje evra kao valute.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble smatra da bi Grčka mogla ostati u Evrozoni čak i ako na referendumu prevlada "NE".

Međutim, analitičari londonske konsultantske kuće "Kapital Ekonomiks" upozoravaju da ni prihvatanje nastavka mjera štednje ne mora značiti da će Grčka ostati u evrozoni.