latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:33 | Autor: TANЈUG

Merkel: Prije referenduma nije moguć dogovor sa Grčkom

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da neće biti pregovora o novom sporazumu sa Grčkom prije referenduma koji je predviđen za nedjelju, javlja Gardijan.

Ona je rekla da kao što Grci imaju pravo da održe referendum, tako i ostalih 18 država članica evro-zone imaju pravo da reaguju i da imaju svoje mišljenje.

U obraćanju njemačkom parlamentu ona je naglasila da su vrata za razgovore sa Grčkom bila i jesu otvorena iako Grčka nije ispunila svoje obaveze i iako je istekao rok drugog dužničkog programa, a samim tim i prijedlozi Evrogrupe.

Istovremeno, njemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da nije siguran da će dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj biti moguć, prije nego Atina otplati 3,5 milijardi evra duga Evropskoj centralnoj banci koji dospjeva na naplatu 20. jula po osnovu grčkih državnih obveznica.

"Neću da dajem nikakve prognoze u vezi toga. Mi smo otvoreni za sve", rekao je Šojble na konferenciji za novinare u Berlinu.

Njemački ministar je kazao i da je pravna situacija u ovom trenutku potpuno drugačija, zbog čega je potrebno da kreditori, ako bude neophodno, razviju potpuno novi program pod potpuno drugačijim uslovima.

Takođe je odbacio spekulacije da je dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj moguć prije održavanja referenduma u nedjelju.

"Prije referenduma, zaista ne postoji osnova za dogovor", naglasio je Šojble, i podsjetio da je paket pomoći Grčkoj istekao sinoć, zbog čega kreditori ne mogu da djeluju kao da je program još uvijek na snazi, prenijela je agencija AP.

"Morate zapamtiti da smo Grčkoj već omogućili otpis duga. Јa sam se oduvek držao dogovora i da su svi činili isto Grčka se ne bi našla u tako očajnoj situaciji", naveo je on, ocjenjujući da se ekonomska situacija u Grčkoj pogoršava, prenosi britanski list Gardijan.

Šojble je, takođe, izjavio da najnovija ponuda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa međunarodnim kreditorima nije donijela dodatna pojašnjenja, zbog čega je pozvao zvaničnu Atinu da objasni svoj prijedlog.

"Prijedlog nije pružio dodatna pojašnjenja. Grčka mora jasno pokazati šta želi", rekao je on tokom predstavljanja planova vezanih za njemački budžet, i dodao da u ovom trenutku ne postoji osnova za ozbiljne pregovore sa zvaničnom Atinom, prenosi Rojters.

Prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika iz evrozone, male su šanse da evrogrupa prihvati najnovije zahtjeve Ciprasa na telefonskoj konferenciji koja se održava popodne.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je sinoć u pismu na dvije strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u koje je Fajnenšel tajms imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Grčki premijer je u pismu iznio detalje iznenađujućeg zahtjeva Grčke da joj postojeći paket finansijske pomoći bude produžen, a novi, vrijedan 29,1 milijardu evra, odobren. Iako je dosadašnji paket zvanično istekao jutros, Cipras se nada da će njegovo pismo poslužiti kao osnova za novi paket.

Grčka će pristati na reformu poreza na dodatu vrijednost pod uslovom da posebni popust od 30 odsto za ostrva bude sačuvan, navodi se u pismu. Pored toga, Cipras traži da podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se sprovodi od 2022. umjesto od oktobra ove godine, kao i da se odobri posebna socijalna pomoć za siromašne penzionere, koja bi postepeno bila ukinuta do decembra 2019.