latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:46 | Autor: TANЈUG

Orban: Zid iznuđen potez, nije uperen protiv Srbije

Podizanje zida na srpsko-mađarskoj granici nije usmjeren protiv Srbije, već kako bi se spriječio ilegalan prelazak granice izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.
Vučić i Orban na pres konferenciji (foto: Twitter ‏@SerbianPM) -
Vučić i Orban na pres konferenciji (foto: Twitter ‏@SerbianPM)

Orban je, na konfernciji za medije poslije zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, rekao da su između Srbije i Mađarske dobri odnosi čije je očuvanje u interesu oba naroda, a podizanje zida okvalifikovao je kao "iznuđeni potez".

"Nije riječ o pitanju izbjeglica, već o jednom novom procesu pokretanja velikih narodnih masa. Mađarska će nastojati u saradnji sa svojim susjedima da preduzme adekvatne mjere. Sada smo u situaciji da masa ljudi dolazi, a zemlje u Zapadnoj Evropi žele da ljude koji su dospjeli, vrate nama, zbog čega imamo pritisak i sa juga i sa zapada", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima podizanje zida ne znači zatvaranje granice sa Srbijom, već samo sprečavanje ilegalnih prelazaka.

"Taj korak se ne odnosi na Srbiju i nije usmjereno ka srpskom narodu, jer ćemo postaviti nove legalne graničke prelaze i proširiti ih. Tražio sam od Vučića da me razumije po tom pitanju i poručio mu da ima naše garancije da te mjere (podizanje zida) nisu usmjerene prema Srbiji, jer je Mađarska zainteresovana za mir", poručio je Orban.

Vučić: Dobri odnosi dvije zemlje,zajedničko rješenje za migrante

Vučić je ocijenio da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj istoriji dvije zemlje i poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije, te najavio da će dve zemlje zajedno raditi na rješavanju problema povećanog broja migranata.

Premijer Srbije je rekao da se Srbija suočava sa velikim problemom zbog povećanog broja migranata i da za Srbiju nije prijatna najava da će Mađarska da podigne zid na granici.

Dodao je da je s Orbanom otvoreno razgovarao o migrantskoj krizi, te da je jasno da Mađarska ne podiže zid zbog Srbije već da bi zaštitila svoje interese i državnu teritoriju, kao i da dvije zemlje imaju prijateljski odnos.

"Naći ćemo rješenje u zajedničkoj akciji", rekao je Vučić, dodajući da će dvije zemlje zajednički djelovati i na granici prema Makedoniji i da vjeruje da će uspjeti da zaštite osnovne vrijednosti.

Vučić je rekao da će Srbija u narednom periodu postupati u skladu sa evropskim zakonodavstvom i nastaviti saradnju sa Mađarskom, Austrijom i Njemačkom i dodao da Srbija i Mađarska ne žele da pokvare dobre odnose i istakao da je u njih mnogo uloženo.

"U dobrim vremenima je lako imati dobre odnose, a u teškim vremenima je dobro imati prijatelje u komšiluku", rekao je Vučić i zahvalio Orbanu na korektnim odnosima.