latinica  ћирилица
01/07/2015 |  15:14 | Autor: TANЈUG

Vučić: Stigla izmijenjena britanska rezolucija

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je primio izmijenjenu varijantu britanske rezolucije o Srebrenici, u koju su uneseni elementi ruske rezolucije, ali da nije stigao da je pročita.
Vučić i Viktor Orban (foto: Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljković) -
Vučić i Viktor Orban (foto: Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljković)

"Rekli su mi da je stigla, samo sam dobio dvije rečenice, nisam stigao da je pogledam, bukvalno sam samo vidio naslovnu stranu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare, poslije sjednice vlada Srbije i Mađarske.

U prvoj varijanti britanske rezolucije osuđuje se zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid.

Ruskom rezolucijom osuđuju se "najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao cjelinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Јugoslaviji nad osobama različitog etničkog porijekla i vjeroispovijesti".

Blic saznaje da je u novom tekstu ublažen dio na koji je Vučić imao primjedbu, a koji se odnosio na seksualne zločine.

Prethodno, mediji su javili da u novom tekstu britanske rezolucije sada piše da su seksualne zločine činili svi učesnici u konfliktu, a naglašeno je da postojanje genocida ne smije da se negira.

Srbija poziva članice Savjeta bezbjednosti da ne glasaju za britansku rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da bi njeno usvajanje bilo štetno i moglo da destabilizuje region, naveo je u pismu Savjetu bezbjednosti šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.