latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:27 | Autor: TANЈUG

MMF: Odlaganje otplate duga nije pomoglo nijednoj državi

Međunarodni monetarni fond je saopštio da je odlaganje roka za otplatu duga, kao što je Grčka tražila, u suštini neefikasna mjera za pružanje pomoći zemlji u prevazilaženju krize.
Grčka - Foto: AP
GrčkaFoto: AP

"Više od 30 godina, MMF je nekolicini siromašnijih država, na njihov zahtjev, odobravao odlaganje otplate kredita, ali ni u jednom slučaju to odlaganje se nije pokazalo od pomoći za rješavanje problema hitnih finansijskih potreba ili fundamentalnih ekonomskih problema", navodi se u saopštenju međunarodnog kreditora, a prenosi agencija Frans pres.

Јedan neimenovani izvor je izjavio da će MMF u narednim nedjeljama doneti odluku o zahtjevu Grčke za odlaganje roka otplate rate duga koji je propustila. Zvanična Atina je samo nekoliko sati uoči isteka krajnjeg roka za vraćanje 1,6 milijardi evra dugu MMF-u, zatražila odlaganje otplate.

Lagard: Grčka da krene putem reformi ekonomije

Direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je da bi Grčka trebalo da krene u reforme svoje ekonomije prije nego što joj evropski kreditori daju predah i olakšice u vezi dužničke krize.

Na pitanje agencije Rojters da li bi najprije trebalo da uslijedi obaveza Atine da sprovede reforme ili da joj vlade evrozone otpišu dio dugova, Lagard je rekla da bi na prvom mjestu bile reforme.

S obzirom na situaciju, vjerujem da bi mnogo bolje bilo videjti kretanje u pravcu reformi kao i da one budu praćene balansom, navela je Lagard za Rojters.

Ministri finansija evrozone dogovorili su se ranije sinoć da sačekaju rezultate grčkog referenduma prije nastavka pregovora o grčkom zahtjevu za dobijanje novog zajma iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma, napisao je slovački ministar finansija, Peter Kažimir, na svom Tviter nalogu.

Predsjednik evrogrupe Јerun Dajselblum takođe je potvrdio da ne može biti daljih pregovora o grčkoj dužničkoj krizi prije nedjelje i referenduma, prenio je Rojters.