latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:06 | Autor: Agencije

Počeo "Novi Tvrđava teatar"

Posvećena i prosvijećena publika svojom odanošću pokazuje da je pozorište jače od svake nebrige, a glumce utvrđuje u uverenju da je pravi gledalac vredan svakog napora, poručila je dramska umjetnica Mira Banjac otvarajući 2. međunarodni pozorišni festival "Novi Tvrđava teatar".
Novi tvrđava festival - Čortanovci (Izvor: RTV) -
Novi tvrđava festival - Čortanovci (Izvor: RTV)

Na festivalu od 1. do 8. jula na sceni pod vedrim nebom u vili "Stanković" u Čortanovcima učestvuju predstave iz Skoplja, Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Varaždina i Bukurešta.

Mira Banjac je istakla da se izlaskom u otvoren prostor pozorište na izvjestan način oslobađa zadatih uslovnosti, a graničcne linije između stvarnosti i mašte se ublažavaju.

- Priroda svojom autentičnošću preobražava i scenu i gledalište i ideje predstave, dok sama priroda poprima neka mistična svojstva u tom događaju - rekla je ona.

Program je započeo predstavom "Euripid se vraća na Balkan" u izvođenju Dramskog teatra iz Skoplja, koja je naišla na veoma dobar prijem naše publike, isto kao i na premijeri na "Ohridskom letu".

Tekst Јordana Plevneša režirao je Vlado Cvetanovski. U ovoj drami slavni grčki tragičar Euripid pojavljuje se u današnjem vremenu i traži svoju Ifigeniju - simbol nevine žrtve o kojoj je pisao prije 2.400 godina.

Putujući kroz zemlje Balkana on sreće čak sedam Ifigenija, djevojaka stradalih u različitom bunama, sukobima, ratovima tokom vijekova u Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Odličan glumački ansambl, moderna scenografija, maštoviti rekviziti i muzika (svaka Ifigenija ima svoju pjesmu) efektno predstavljaju različite kulture i podneblja.

Festival organizuje Udruženje građana "Novi tvrđava teatar" iz Novog Sada, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem. Umjetnički direktor je Vida Ognjenović.

Pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine.