latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:44 | Autor: TANЈUG

Štajnmajer: Ukrajinsku krizu politički riješiti

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer ocijenio je danas da se ukrajinska kriza ne može riješiti vojnim, već političkim rješenjem, jer bez političkog rješenja tog konflikta Evropa neće povratiti put ka svojim principima koegzistencije i zajedničke budućnosti.
Frank-Valter Štajnmajer (photo: photothek.net) -
Frank-Valter Štajnmajer (photo: photothek.net)

On je, u obraćanju Stalnom savjetu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju kao predstavnik Njemačke, zemlje koja će iduće godine voditi ovu organizaciju, kazao da "brod Evropa trenutno plovi kroz olujne vode", jer je na istoku suočena sa ozbiljnim konflikom, najtežim od Hladnog rata, ali i zbog više drugih konflikata u svom susjedstvu.

Prema njegovim riječima radi se o krizi sa kojom se do sada nije suočavao svojoj političkoj karijeri kao i predstavnici drugih zemalja OEBS, te da niko, pa ni on sam, nije mogao ni zamisliti, par godina unazad, ovu situaciju.

"Ovo olujno vrijeme kroz koje prolazimo je period testa za OEBS, ali i za mir u Evropi", uvjeren je Štajnmajer dodajući da Njemačka tokom tog testa preuzima kormilo organizacije i da namjerava da pomogne da "ona bezbjedno plovi do luke kroz olujno more".

Štajnmajer je istakao da međunarodna zajednica mora sprečiti da ukrajinska kriza vodi ka novom naoružavanju u Evropi.

Štajnmajer je dodao da podržava sve mogućnosti i šanse za dijalog, dodajući da gdje god ih ima treba da budu iskorišćene.

Dalje je naveo da je terorizam prijetnja cijelom svetu i da je zbog toga bitno da se toj temi posveti pažnja ne samo sada, i tokom njemačkog predsjedavanja OEBS-u, već i nakon toga.

Ocijenio je i da je nejasno da li grčka vlada ima strategiju šta poslije nedjeljnog referenduma, kao i da da trenutno ne postoje mogućnosti za napredak te da se mora sačekati odluka Grka na referendumu.

Tek nakon toga možemo da odlučujemo o daljim koracima, naglasio je šef njemačke diplomatije. On je rekao da ne razumije ponašanje grčke vlade i da ne zna koja je strategija koju imaju, kao i da li Grčka uopšte ima odluku šta će raditi poslije referenduma.