latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:18 | Autor: B92

Otete djevojke se bore na strani Boko harama

Djevojke iz Nigerije koje je otela teroristička organizacija Boko haram primorane su da se bore na strani te ekstremne islamističke grupe.

Prema navodima organizacije Amnesti internešnal, 276 djevojaka koje su otete prošle godine iz jedne škole u Nigeriji je prisiljeno da učestvuje u akcijama Boko harama.

Јedna 17-godišnjakinja, koja je uspjela da pobjegne iz zatočeništva ispričala je da joj je bilo rečeno da će se udati za jednog džihadistu, a pošto je ona to odbila morala je da gleda pogubljenje četvorice zarobljenika.

“Prisilili su ih da legnu na pod, a onda su im prerezali vratove“, navela je ona.

Ona je takođe navela da je poslije toga pristala na brak sa džihadistom, ali da je potom nekoliko puta silovana, poslije čega je ostala u drugom stanju.

Prema njenim riječima, nekoliko djevojaka iz njene škole je bilo sa njom u kampu Boko harama u nigerijskom gradu Čilbok, a potom su one primoravane da idu zajedno sa teroristima u akcije.

“Govorile su kako moramo da učimo od svojih muževa koji daju krv za višu silu“, navela je djevojka koja je poslije šest mjeseci zatočeništva uspjela da pobjegne.