latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:27 | Autor: TANЈUG

Najviši procenat dobrovoljaca ID sa Kosova

Na ratištima Sirije i Iraka najviše je ratovalo boraca sa Kosova, pokazao je Izvještaj autora Špenda Kursanija iz Prištine, koji je danas predstavljen u Beogradu, a zanemarene grupe u najvećem su riziku da, kako je rečeno, postanu plijen terorista, odnosno Islamske države.
Izvještaj o učešću dobrovoljaca sa KiM na ratištima u Siriji i Iraku - Foto: Screenshot
Izvještaj o učešću dobrovoljaca sa KiM na ratištima u Siriji i IrakuFoto: Screenshot

Na njihovu masovnost utiču različiti faktori, navodi se, između ostalog, u izvještaju "Učešće dobrovoljaca sa Kosova na ratištima u Siriji i Iraku - uzroci i posljedice".

"Najpre su to spoljni uticaji, odnosno ideologija koja privlači prije svih mlade ljude i one koji su novi u religiji, ali i siromašan obrazovni sistem na Kosovu i nespremnost sekularnih porodica da prihvate religioznost svojih članova", naveo je Kursani za Tanjug.

"Takođe, na Kosovu, kao i drugdje u svijetu većina je regrutovana posredstvom interneta, gdje su i podvrgnuti ispiranju mozga", naveo je.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag ocijenio je da Evropa mora da pronađe strategiju pomoću koje će da spriječi regrutovanje boraca, kao i da je veoma važno imati otvoren dijalog o bezbjednosti u regionu.

Prema riječima direktorke Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Sonje Stojanović Gajić, neki od nalaza ove studije relevantni su za vlasti u Srbiji, a to je zaključak da su grupe koje su zanemarene u društvu više od drugih izložene riziku da postanu plijen terorista, odnosno Islamske države.

"Ova studija pokazuje da su to na Kosovu prije svih ljudi iz zabačenih ruralnih sredina u kojima je veoma nizak nivo razvoja i mladi ljudi", kazala je Stojanović Grujić.

Prema njenim riječima ne treba sve kod kojih se prepozna rizik tretirati jednako, već treba ući u dijalog i vidjeti ko može da se pokaje, jer je donio privremenu odluku, a ko je stvarna prijetnja.

Najviše boraca koji dobrovoljno odlaze u Irak i Siriju u odnosu na broj stanovnika su sa Kosova (125 na milion stanovnika) zatim iz Bosne i Hercegovine (85) Belgije (42) Albanije (30) i Danske (27) dok je apsolutno najveći broj otišao iz Rusije (1.500) i Francuske (1.200).