latinica  ћирилица
02/07/2015 |  20:45 | Autor: B92

Zlatna generacija košarkaša podsjetila na Atinu

Prije 20 godina reprezentacija Јugoslavije je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Atini, a svečanim dočekom u Skupštini grada Beograda obilježena je godišnjica.
Proslava 20 godina zlata u Atini (foto: kss.rs) -
Proslava 20 godina zlata u Atini (foto: kss.rs)

Tog 2. jula, Јugoslavija je pobijedila 96:90 i to na prvom šampionatu poslije uvođenja sankcija, a i danas je ta titula jedna od najdražih svim ljubiteljima košarke u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Od članova te zlatne generacije, obilježavanju 20. godišnjice prisustvovala su devetorica igrača – Žarko Paspalj, Predrag Saša Danilović, Saša Obradović, Dejan Tomašević, Željko Rebrača, Zoran Sretenović i Dejan Koturović, kao i selektor Dušan Ivković.

Zbog drugih obaveza izostali su Zoran Savić, Vlade Divac i Dejan Bodiroga, kao i trener reprezentacije Željko Obradović.

Svim okupljenima u Skupštini grada obratio se predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas, koji je iskazao zahvalnost generaciji koja je pokrenula velike uspjehe, ne samo u košarci, već i ostalim sportovima u Srbiji.

Selektor slavne generacije košarkaša koja je donijela zlato u Beograd prije 20 godina Dušan Ivković istakao je da je sam doček kod gradske skupštine bio bitniji za srpsku košarku nego zlato na Evropskom prvenstvu u Atini.

Ivković je rekao da je ta generacija bila posebna i da mu je bila čast što je predvodio tu ekipu.

- Imao sam sreću da budem uz zlatne generacije košarkaša i zaključio bih da je najvažniji put do uspjeha, a ne toliko sam čin osvajanja titule - rekao je Ivković.

Kapiten zlatne reprezentacije Žarko Paspalj rekao je da je prvenstvo iz 1995. godine postalo sinonim za sportske uspjehe, koji su od tada proslavljani na terasi Starog dvora.

On je predložio da se ubuduće 2. jul proslavlja kao Dan košarke.