latinica  ћирилица
03/07/2015 |  13:24 | Autor: SRNA

Novi Grad: Dan sjećanja na poginule borce oslobodilačkih ratova

Delegacija opštine Novi Grad i Opštinske boračke organizacije, te članovi opštinske Komisije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova danas su u Donjem Vodičevu položili vijence i prislužili svijeće kod zajedničkog spomen-obilježja solunskim borcima, borcima narodnooslobodilačkog i odbrambeno-otadžbinskog rata.
Novi grad: Polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Novi grad: Polaganje vijenacaFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić je rekao da Komisija za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova utvrdila 3. jul kao Dan sjećanja na poginule borce oslobodilačkih ratova srpskog naroda u 20. vijeku - solunske dobrovoljce, borce NOR-a i odbrambeno-otadžbinskog rata iz Novog Grada.

Gačić je najavio da će na Dan opštine - Petrovdan, 12. jula, u hramu u Ćelama biti postavljena i osveštana spomen-ploča poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik opštine Snježana Rajilić kaže da su u toku aktivnosti sanacije spomen-obilježja iz proteklih ratova.

- U Vodičevu je potrebna sanacija spomen-obilježja i nova ploča, a planirano je da bude sanirano i spomen-obilježje iz narodnooslobodilačkog rata u naselju Vidorija - rekla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, u naredna dva mjeseca treba da bude podignuto spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Maloj Novskoj Rujiškoj.