latinica  ћирилица
03/07/2015 |  13:47 | Autor: B92

Dokumentarac o smrti Ejmi Vajnhaus (VIDEO)

Novi dokumentarac "Ejmi" uperio je prst u nekoliko ljudi bliskih tragično nastradaloj pjevačici kao u glavne krivce za njenu smrt.

Režiser Asif Kapadija objašnjava čija je to krivica.

Film na intiman način opisuje život Ejmi Vajnhaus, talentovane pjevačice i namučene duše, kao podsjetnik koliko je teško voditi lične bitke pred cijelim svijetom.

Film sadrži i neke kućne i arhivske snimke koje su napravili njeni prijatelji, televizije i paparaci, kao i intervjue sa nekim ljudima koji su bili uz Ejmi dok je prolazila kroz različite faze meteorskog uspjeha i šokantnog pada.

Kapadija je za potrebe snimanja obavio gotovo 100 intervjua, ali je njen otac ipak osudio reditelja i producente tvrdeći da Ejmin život nisu predstavili vjerodostojno.

Glavni razlog je to što je u filmu opisano kako je Mič Vajnhaus uprkos nastojanjima Ejminog producenta da je 2005. pošalje u kliniku za odvikavanje od alkohola, tvrdio da tako nešto nije neophodno.

U jednom naročito neprijatnom dijelu filma u kom Mič prati ćerku na Svetu Luciju gdje je trebalo da izbjegne iskušenja kojima je u Londonu svakodnevno bila izložena, otac pevačice vodi i ekipu snimatelja koji su snimali cijelo putovanje. Šta je želio time da postigne? Da li su mu slava i novac bili važniji od ćerkinog zdravlja?

Film međutim govori i o našoj krivici – kulturi koja je “gutala“ sa nezasitim žarom svaki snimak, fotografiju i priču o posrnuću mlade pjevačice. Da li smo loši koliko i paparaci koji su je proganjali?

Kapadija je i sebi postavljao sva ova pitanja.