latinica  ћирилица
03/07/2015 |  18:38 | Autor: vecernjenovosti

Modričom marširala budućnost

U 24 grada Republike Srpske, od 25. juna do 5. jula, održavaju se tradicionalne Konferencije beba. Od 187 mališana, rođenih između dva Vidovdana, na manifestaciji učestvovalo 68 beba...
Konferencija beba u Modriči - Foto: Novosti.rs
Konferencija beba u ModričiFoto: Novosti.rs

 Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, u želji da unapredi natalitet, od 2006. godine organizuje Konferencije beba, pod sloganom "Ljepša Srpska - brojnija Srpska". Ove godine od 25. juna do 5. jula konferencije se održavaju u 24 grada Srpske, po prvi put i u Modriči.

Na Konferenciji beba, inače, učestvuju mališani rođeni između dva Vidovdana. Tako je Modriča ove godine brojnija za 187 sugrađana, a od njih se za učešće na ovogodišnjoj Konferenciji prijavilo 68 beba.

Svetosavska ulica u Modriči bila je u srijedu najljepše mjesto u gradu. Veliki broj beba, njihovih braća i sestara, roditelja, baka i deka, okupili su se na "Konferenciji beba". Svi su podržali ovu manifestaciju, a bake su nekako bile najsrećnije.

- Kako da ne budem srećna. Ovo mi je drugo unuče, a biće ih još - pokazuje baka Gospava Јovanović na kćerku Zoricu koja se odlučila odmah i na drugo dijete, iako prvi sin nema ni godinu dana.

- Majčinski osećaj je nešto predivno i to se ne može opisati, to smo mi majke blagoslovene da samo mi možemo osjetiti. Presrećna sam - kaže Zorica.

Na ovogodišnjoj konferenciji titulu najmlađe bebe ponijela je Marija Јaćimović, koja ima samo 21 dan, najstarija je Nikolina Drobnjak, koja je na konferenciji slavila prvi rođendan, dok Milenko Todorović ima tri brata i sestru, a Goran Kuzmanović četiri sestre, pa su oni bili bebe sa najbrojnijom porodicom.

- Imamo dva sina i, evo, dobili smo Nikolinu, kojoj je danas rođendan. Proslavićemo ga odmah poslije ove manifestacije - kaže Veselin Drobnjak, otac najstarije bebe.

Majka Rada je presrećna i kaže da je dosta troje djece.

- Bila mi je želja da poslije dva sina imamo i kćerku i ta mi se želja ispunila. Od nas dosta, neka svaki mladi bračni par rodi troje djece i naš natalitet će se sigurno popraviti - poručuje Rada.

Opština Modriča je bila pokrovitelj ove značajne manifestacije, a prvi čovjek Modriče je obećao da će ona postati tradicionalna.

- U rješavanje problema nataliteta treba da se uključi šira društvena zajednica, da se pruži sva neophodna podrška budućim roditeljima. Bez obzira na teško vrijeme u kojem živimo sredstva za podršku povećanju nataliteta se moraju naći. Ono što me posebno raduje to je što vidim na licima roditelja sreću - naglasio je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.