latinica  ћирилица
07/07/2015 |  07:49 | Autor: SRNA

Predstavnice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske danas u Hagu

Članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske trebalo bi danas u Haškom tribunalu da prisustvuju suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću i time pruže podršku svim Srbima koji su se, kako kažu, često neosnovano, našli pred ovim sudom

Predsjednik Udruženja Božica Živković Rajilić rekla je da je cilj posjete 25 članica ovog udruženja Hagu izražavanje protesta zbog selektivnog pristupa pravdi u Haškom tribunalu i apelovanje da međunarodna javnost prihvati istinu o stradanju svih naroda u ratu u BiH.

- Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske javno postavlja pitanje Haškom tribunalu - šta se dešavalo sa Srpkinjama u ratu u BiH i zašto to niko, nikad i nigdje u Evropi nije pominjao - naglasila je Rajilićeva.

Ona je rekla da većina međunarodnih izvještaja iz vremena rata i danas, 20 godina poslije, pominje Srbe kao "krivce za rat", a Srpkinje samo kao majke, sestre i supruge tih "monstruma" "s namjerom da se kolektivno okrivi jedan narod - srpski, a Republika Srpska izgubi smisao za postojanje".

Rajilićeva je podsjetila da je u BiH nekoliko hiljada žena srpske nacionalnosti tokom rata u muslimanskim i hrvatskim zatvorima bilo izloženo stravičnom mučenju, silovanjima, te neviđenim vrstama psihofizičke torture.

Prema njenim riječima, Udruženje skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da ništa ne vrijede njihove konvencije, pravila, potpisivanje protokola i rezolucija, kao ni pokušaji da pokažu svoju navodnu opredijeljenost za mir, suživot, pravdu i toleranciju, za istinu, ako žrtve nisu dobile satisfakciju i obeštećenje.

- Mi smo žrtve, a našu nesreću niko ne priznaje. Našu muku osim pred domaćim zvaničnicima, iznosili smo i pred međunarodnim. Razgovarali smo s predsjednikom Haškog tribunala Teodorom Meronom i u više navrata sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom i njima je poznato da počinici stravičnih zločina nad nama nisu optuženi u Hagu ni pred domaćim sudovima - istakla je predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Rajilićeva je naglasila da su Srpkinje koje su preživjele strašna mučenja za vrijeme rata osjetile i zlu namjeru međunarodnih humanitaraca koji su subjektivno i selektivno prikazivali stradanje civila, žena i djece u ratu u BiH, kao što je glumica Andželina DŽoli, visoki činovnici Britanske ambasade DŽo Lomas i DŽon O`Šonesi, te Balkanska istraživačka mreža (Birn) u filmu "Nečujni krik".

- Svi oni su znali za istinu sa srpske strane, ali nikad ništa nisu učinili da se i ovim žrtvama pomogne i život olakša. Da li je pravda dostupna svima ili samo nekima? Imamo li mi pravo na pravdu, priznanje i obeštećenje? Ili nemamo - upitala je Rajilićeva.