latinica  ћирилица
07/07/2015 |  08:48 | Autor: Agencije

Mamićima prijeti blokadi imovine , Modriću uzeli 52 miliona kuna

U medije u Hrvatskoj su procurili neki detalji istrage. Luka Modrić će najvjerovatnije svjedočiti o podudarnosti isplata s njegova računa i uplata koje su vršili Mamići.

Kada je  FK Dinamo, na osnovi za USKOK spornoga “aneksa ugovora o profesionalnom igranju”, najboljem hrvatskom fudbaleru Luki Modriću je isplaćivao milionske iznose, Modrić je obično u roku od samo nekoliko dana s računa dizao više od tri četvrtine iznosa, kojima bi se zatim gubio trag.

Štaviše, prema rezultatima uviđaja koje su zajedno proveli specijalno odjeljenje Poreske uprave i USKOK, s Modrićem su često u poslovnicu banke išli i članovi porodice Mamić. Samo nekoliko minuta nakon što bi Modrić podigao novac s računa neki bi od Mamića na svoj, račun neke od firmi članova porodice Mamić ili  na račun Zdravka Mamića na istom bankovnom šalteru uplaćivao takođe velike iznose. Ponekad bi ti iznosi sabrani, a u zbiru su odgovarali iznosu koji je nekoliko minuta ranije podigao Modrić.

Luka Modrić

Na osnovi ovih uviđaja, koji je Poreska uprava pribavila od poslovnice Hipo banke u kojoj je Modrić imao svoj  račun u kunama, a do kojih su došli kontrolom isplata s tog računa, USKOK sumnja da je novac koji je Modrić nakon svog transfera u Totenhem dobio od FK Dinama zapravo bio proslijeđen Zdravku Mamiću, te da su oni od Modrića zaradili 52 miliona kuna.

Identičnih situacija evidentirano je još nekoliko, a ako su u pitanju slučajnosti, protagonisti će ih morati detaljno pojasniti. Međutim, upravo na osnovi ovih podataka nadležni županijski sudovi juče su počeli veliki niz blokada imovine porodice Mamić, od blokada računa firmi i lica preko vozila, među kojima je i Mamićeva jahta te mnoge nekretnine.