latinica  ћирилица
07/07/2015 |  11:01 | Autor: TANЈUG

Papa će održati misu na otvorenom u Kitu

Papa Franja će se danas, po drugi put, obratiti vjernicima na misi na otvorenom u ekvadorskoj prestonici Kito, koju su mjesec dana potresali antivladini protesti.

Veliki broj vjernika očekuje se na misi u centralnom gradskom parku kao i prisustvo ekvadorskog predsjednika Rafaela Koree s kojim je poglavar Rimokatoličke crkve privatno razgovarao juče oko pola sata, ali tema njihovog razgovora nije objavljena, prenijela je agencija AFP.

Papa Franja iskoristio je jučerašnju prvu misu u Ekvadoru, u najvećem gradu Ekvadora i važnoj luci Gvajakil da bi zatražio podršku u svojim naporima da dopre do katolika koji osjećaju da su "odbačeni" (razvedeni, život u grijehu itd) od Crkve uoči okupljanja biskupa u Vatikanu u oktobru.

Obraćajući se skupu od 800.000 vernika na prvoj stanici njegove latinoameričke turneje, 78-togodišnji papa je svoju bjesedu bazirao na temi porodica što će biti predmet jednomjesečnog sinoda u Vatikanu, prenijela je agencija Rojters.

"More" katolika od koji su mnogi stigli iz susjednih zemalja, održali su slike pape i slike Bogorodice i mahali prvom latinoameričkom papi iz Latinske Amerike u Vatikanu, dok je u svom papamobilu približavao parku.

Vatrogasci su vjernike prskali vodom da bi ih osvježili zbog velike vrućine, od koji su mnogi kampovali cijelu noć iščekujući papinu misu.

AFP navodi da je siromaštvo glavna tema na papinoj turneji koju je započeo u Ekvadoru, a uključuje i Boliviju i Paragvaj. Sve tri latinomameričke zemalje koje posjećuje papa Franjo su većinom katoličke i označene su kao zemlje sa dugom istorijom siromaštva i nejednakosti koje, uglavnom, pogađa starosjedelačko stanovništvo.

Pored razgovora sa Koreom, zvanični susreti su predviđeni sa bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom i paragvajskim predsjednikom Oracijom Kartesom.

Tokom turneje, papa Franja će imati ne manje od 22 govora i letjeće sedam puta na relaciji koja pokriva ukupno 24.000 kilometara.

Katolici iz Latinske Amerike, uprkos rastućoj popularnosti evangelističke crkve u posljednjih nekoliko godina, čine konglomerat od 1,2 milijarde vjernika. Papa Franjo poslije Ekvadora sutra (u srijedu) leti za La Paz u Boliviji, a zatim u petak u Paragvaj da bi, prema programu turneje, trebalo da se vrati u Rim u nedjelju, 12. jula, navodi AFP.