latinica  ћирилица
07/07/2015 |  16:27 | Autor: B92

Češka prva u Evropi po broju mladih alkoholičara

Česi koji spadaju u najveće pivopije na svijetu bilježe i jedan tužni rekord - najviše pijane djece u Evropi, a prema posljednjim podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj tokom posljednje decenije procenat češke djece koja su makar probala alkohol porastao je sa 70 na 94 odsto.
Alkohol (ilustracija) -
Alkohol (ilustracija)

Prema najnovijoj studiji OECD čak četvrtina čeških petnaestogodišnjaka redovno se opija. Dok je 1995. godine 30 odsto dječaka i 26 petnaestogodišnjih djevojčica u Češkoj priznalo da je bar jednom bilo zaista veoma pijano, 2012. godine to je priznalo 43 odsto dječaka i 41 odsto djevojčica.

Čak 25 odsto petnaestogodišnjaka u Češkoj je pijano bar jednom nedjeljno.

- To me užasava. Riječ je o najvećem procentu u zemljama OECD. Djevojčice počinju da piju ranije zato što imaju starijeg dečka i on ih navede na alkohol - rekao je češki nacionalni koordinator borbe protiv narkotika Јindžih Voboržil.

Јedan od velikih problema u borbi protiv alkoholizma i pijanstva djece je prema riječima Voboržila to što u Češkoj 90 odsto prodavaca ne pita za starost djeteta i bez problema mu proda alkoholno piće.

- Njemačka je svojevremeno bila u istoj situaciji ali 10 godina je investirala u kampanje kojima je nastojala da ubijedi odrasle da nije normalno da djeca piju - rekao je Voboržil.

Pijenje alkohola kod čeških tinejdžera podstiče i rasprostranjeno tolerisanje piva, nacionalnog češkog pića i jake pivarske industrije a pivo se u Češkoj označava često kao "tečno zlato" ili "tečni hljeb".