latinica  ћирилица
22/07/2015 |  10:00 | Autor: SRNA

Iran ne prihvata ograničenja poslije deset godina

Iran neće prihvatiti nikakvo produžavanje sankcija u vezi sa svojim nuklearnim programom poslije perioda od deset godina, izjavio je danas glavni pregovarač Islamske Republike Abas Arakči.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

On je rekao na konferenciji za novinare da će bilo kakav pokušaj ponovnog uvođenja sankcija poslije njihovog isteka za deset godina predstavljati kršenje sporazuma koji su Iran i svjetske sile sklopili prije sedam dana.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je ove sedmice rezoluciju kojom se iranski nuklearni program ograničava u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Rezolucijom je omogućeno ponovno uvođenje sankcija ukoliko Iran prekrši sporazum u narednih deset godina. Ako Teheran bude poštovao sve odredbe sporazuma, kaznene mjere biće ukinute za deset godina.

"Ukoliko SAD i ostale članice grupe 5+1 kažu da žele da usvoje novu rezoluciju poslije deset godina, kako bi se omogućilo ponovno uvođenje sankcija, to će biti kršenje sporazuma iz Beča i neće imati nikakvu kredibilnost", rekao je Arakči.

Šest svjetskih sila već su obavijestile generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da, poslije isteka perioda od deset godina, namjeravaju da zatraže produženje ovog mehanizma za pet godina.