latinica  ћирилица
22/07/2015 |  11:30 | Autor: TANЈUG

Napad u Suruču izveo 20-godišnji Turčin

Samoubilački bombaški napad u Suruču, u blizini granice sa Sirijom, u kom su poginule 32 osobe a više od 100 ranjeno, izveo je 20-godišnji turski državljanin, saopštio je turski zvaničnik, poslije dobijenih rezultata analize DNK.
Protesti u Turskoj zbog napada u Suruču - Foto: AP
Protesti u Turskoj zbog napada u SuručuFoto: AP

"Na osnovu rezultata analize DNK, možemo da potvrdimo da je napadač 20-godišnji muškarac, koji je bio prijavljen u Adijamanu (provincija na jugoistoku Turske)", rekao je neimenovani zvaničnik agenciji AFP.

Ranije je objavljeno da se vjeruje da jedna od pripadnica Islamske države, koja je zajedno sa još dvije žene borca iz Sirije prešla u Tursku, stoji iza samoubilačkog napada u Suruču.

Meta napada koji se dogodio u ponedjeljak bio je opštinski kulturni centar u Suruču, u jugoistočnoj provinciji Sanliurfa, gdje su članovi Saveza udruženja socijalističke omladine (SGDF) odsjeli kao dio letnje ekspedicije na pomoći u obnovi Kobanea, koji leži direktno preko granice u Siriji.

Istovremeno je objavljeno da je turska policija privela najmanje 11 osoba poslije sinoćnjih demonstracija koji su postali nasilni u Istanbulu i drugim gradovima, prenio je Rojters.

Turska policija upotrijebila je suzavac i vodene topove protiv više stotina demonstranata koji su izašli na ulice da bi osudili napad u gradu Suruč.

Turska vlada održaće tokom dana sjednicu na kojoj će biti razmatrano pojačavanje bezbjednosti duž granice poslije samoubilačkog napada u Suruču.

Na sjednici, kojom će predsedavati turski premijer Ahmet Davutoglu, biće razmatran "akcioni plan" o bezbjednosti granice.
Davutoglu je istakao da će vlada preduzeti sve neophodne mjere da bi se osigurala bezbjednost Turske.

"Ne bi smjelo da se dozvoli da se sukobi u inostranstvu prošire na Tursku", rekao je Davutoglu, dodajući da turska vlada nikada nije imala "ni direktnu, niti indirektnu vezu sa bilo kojom terorističkom organizacijom".