latinica  ћирилица
22/07/2015 |  12:49 | Autor: TANЈUG

Selafije: Ispalićemo projektile na Izrael

Radikalni islamistički selafijski pokret u Pojasu Gaze zaprijetili su da će ispaliti projektile na Izrael u znak osvete za ono što su nazvali zločinima vladajuće frakcije.

Razne organizacije džihadista na teritoriji uz obalu Sredozemnog mora izdale su zajedničko saopštenje prijeteći napadima., prenose izraelski mediji izveštaje palestinske novinske agencije Man.

To je njihov odgovor na navodni progon od strane članova Hamasa, organizacije koja je bila meta čitavog niza najnovijih bombaških napada u Gazi.

"Selafije su odlučili da odgovore na te zločine i te udare, koje je zadao Hamas, usmjeravanjem raketa prema okupatoru (Izraelu) i osvetom", prenio je AFP saopštenje palestinskih salafista.

Selafije, koji tvrde da su saveznici Islamske države, preuzeli su odgovornost za seriju najnovijih raketnih napada na Izrael u znak protivljenja primirju Hamasa s jevrejskom državom nakon rata od prije godinu dana.

U nedjelju je u eksplozijama uništeno šest vozila članova Hamasa i Islamskog džihada u Pojasu Gaze, što je navelo hamasovce da zaprijete osvetom. Eksplozije su odjeknule u kvartu u kome žive pristalice Hamasa i omele proslavu Id el-Fitra (ramazanskog Bajrama) na kraju svetog mjeseca posta Ramazana.

Napadnute organizacije su izdale zajedničko saopštenje, označavajući napadače kao izdajnike i najavljujući da će biti pronađeni i kažnjeni. Za eksplozije niko nije preuzeo odgovornost ali Hamas, koji dominira Pojasom Gaze, se poslednjih mjeseci suočava s izazovom Palestinaca simpatizera Islamske države ili Al - Kaide.Oni zahtijevauju uvođenje strogih vjerskih zakona u Gazu i otvoreni rat s Izraelom.

U saopštenju selafija Hamas se osuđuje da je inscenirao te napade kao izgovor da opravda obračun s rivalima. Hamas nastoji da poštuje prekid vatre s Izraelom uspostavljen nakon rata, koji je trajao 50 dana. Više od 2.200 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo je u tom ratu, prema palestinskim i podacima UN. Na izraelskoj strani ubijena su 73 lica, najviše vojnika.