latinica  ћирилица
23/07/2015 |  14:12 | Autor: SRNA

SM: Utvrđen Prijedlog zakona o strancima

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog zakona o strancima, koji je usklađen sa odgovarajućom legislativom Evropske unije.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Prijedlogom zakona, koji je usklađivan sa 10 direktiva i 11 uredbi Evropske unije, regulisani su postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, prihvat i stavljanje pod nadzor, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ovim zakonom, u čiju su izradu bili uključeni i međunarodni eksperti te nevladin sektor u BiH, želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracionih tokova u zemlji, uz uvažavanje međunarodnih normi i realnosti.

Savjet ministara BiH donio je danas i odluku o usvajanju okvirne strategije za provođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH za period 2015 - 2018. godine.

Strategija sadrži set mjera koje će nadležni organi u BiH provesti do 2018. godine radi ostvarivanja strateških ciljeva - osiguranje sveobuhvatne, efikasne i inkluzivne prevencije nasilja nad ženama i u porodici, uspostavljanje multidisciplinarnog i koordinisanog sistema zaštite žrtava tog nasilja, unaprjeđenje pretpostavke za kažnjavanje počinilaca nasilja i unaprjeđenje okvira provođenja integrisanih i polnoosjetljivih politika za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Usvajanje Strategije predložilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice radi osiguranja dosljednog provođenja Konvencije Savjeta Evrope.

Zadužene su sve nadležne institucije BiH da se aktivno uključe u realizaciju planiranih aktivnosti iz Strategije.

Konvencija o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici usvojena je 2011. godine u Istanbulu, a BiH je 7. novembra 2013. godine postala šesta zemlja članica Savjeta Evrope koja je ratifikovala ovu konvenciju.