latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:00 | Autor: RTRS

Zatvoren "Art simpozijum Јahorina 2015" (VIDEO)

Izložbom umjetničkih djela nastalih u prethodnih desetak dana na Јahorini, zatvorena je 13. međunarodna likovna kolonija „Art simpozijum Јahorina 2015“.

Nadahnuti prirodnim ambijentom i idejama 18 slikara, vajara i grafičara iz Bugarske, Holandije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH stvorilo je oko 30 umjetničkih dijela. 

Tema likovne kolonije „Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“, pokazala je bogatstvo različitosti umjetnika, poetika, stilova, pristupa – ali sjedinjenih u prirodnom ambijentu Јahorine.

- Svaki umjetnik je dao nešto upečatljivo, dao maksimum što se vidi na slikama jer je poetika različita, rekla je Nataša Ivanić, slikarka iz Beograda.

Na ovogodišnjem likovnom sazivu za desetak dana nastalo je 20 slika i sedam skulptura rađenih u drvetu.

- Manje su zastupljene ovakve skulpture na kolonijama pogotovu zato što je riječ o drvetu koje se dosta teže obrađuje. Ovde se pet do sedam dana obrađuje drvo. Takođe su skulpture veoma kvalitetne. I meni je to zapelo za oko, jer su obično slike te koje nastaju na kolonijama, istakla je Andrea Pekić, umjetnički kritičar.

Umjetnici iz šest zemalja radili su na afirmaciji likovne umjetnosti i umjetnosti u najširem smislu. A sve nastale fotografije ostaju u Palama.

- Poslije ove izložbe tradicionalno ćemo izlagati u Palama za dane Duška Trifunovića. Veoma sam zadovoljan i srećan sa ovogodišnjim radovima, naglasio je Lazo Savić, rukovodilac „Art simpozijuma Јahorina 2015".

Iako se likovna kolonija održava 13 godina, njena dalja sudbina zavisiće od pomoći lokalnih zajednica, jer su za njenu realizaciju neophodna veća finansijska sredstva – poručuju organizatori.