latinica  ћирилица
25/07/2015 |  12:09 | Autor: RTRS

Počinje fudbalska Premijer liga BiH, derbi u Banjaluci

Danas počinje nova sezona u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

U svih pet klubova iz Republike Srpske, koji se takmiče u Premijer ligi BiH, finansijska situacija je više nego teška. Glavni cilj je sačuvati status u društvu najboljih, u sezoni u kojoj će se Liga skratiti sa 16 na 12 klubova.

Već u prvom kolu očekuje nas veliki derbi, Borac u nedjelju u Banjaluci dočekuje Željezničar.

Banjalučani u novu sezonu ulaze sa znatno izmijenjenim timom, koji je u ovom trenutku velika nepoznanica.

"Čvrsto vjerujem da ćemo mi u pristupu, u želji, biti na izuzetno visokom nivou. Kada je riječ o kvalitetu, i mene interesuje koliko ovi mladi igrači mogu proti ekipe kao što je Željezničar i jedva čekam utakmicu", rekao je šef stručnog štaba Borca Vlado Јagodić.

Slavija je, kao i Borac, uz pomoć državnih institucija dobila novac, kako bi izmirlila dugove i dobila licencu za nastup u Premijer ligi.

Na startu prvenstva, tim iz Istočnog Sarajeva bez petorice igrača dočekuje Velež.

"Velež je dobra ekipa, nas očekuje težak posao u prvom kolu, pred našim navijačima. Mi ćemo pružiti dobre partije, kako bi publika bila zadovoljna", rekao je igrač Slavije Srđan Grujičić.

Fudbaleri Radnika domaćini su u prvom kolu ekipi Viteza. Tim iz Bijeljine doveo je nekoliko iskusnih i provjerenih igrača, a motiv više je što će nakon osam mjeseci domaće utakmice igrati na "Gradskom" stadionu koji je renoviran.

"Moramo ve pokušati da startujemo sa pobjedom, koja bi nam dala krila u prvom dijelu prvenstva", rekao je trener Radnika Slavko Petrović.

Drina je pripreme za novu sezonu počela kasno, tek 3. jula, a ubrzo nakon toga dobila je i novog trenera, Vladicu Petrovića. Zvorničani će na startu igrati u Travniku, a protivnik je aktuelni šampion Sarajevo.

"Poslije administrativnih problema koje smo imali da ne možemo da računamo na neke igrače koji su došli, tako da ćemo u tom prvom kolu nastupiti u nešto izmijenjenom sastavu", kazao je trener Drine Vladica Petrović.

Povratnik u Premijer ligu BiH Rudar Priejdor ima samo jedan cilj, plasman među 10 najboljih ekipa. U tim je stiglo nekoliko bivših igrača i pojačanja, a protivnik u prvom kolu je Mladost iz Doboj Kaknja.

U prvom dijelu sezone odigraće se 18 kola, pa će fudbaleri otići na pauzu poslije 6. decembra.

Premijer liga, prvo kolo

Subota, 25. jul:
Rudar - Mladost (17.30)
Radnik - Vitez (17.30)
Čelik - Sloboda (19.45)

Nedjelja, 26. jul:
Travnik - Široki Brijeg(17.30)
Slavija - Velež (17.30)
Borac - Željezničar (20.00)
Zrinjski - Olimpik (20.30)

Ponedjeljak, 27. jul:
Sarajevo - Drina (17.30)