latinica  ћирилица
25/07/2015 |  15:44 | Autor: SRNA

Počela "Una regata - lađom niz Unu"

U Blatni kod Novog Grada, na entitetskoj granici, danas je počela "Una regata - lađom niz Unu", u kojoj učestvuje 30 rafting čamaca i petnaestak lađa.
Una regata - Foto: SRNA
Una regataFoto: SRNA

Direktor Turističke organizacije Novi Grad Momir Kovačević rekao je da je na startu manifestacije na vodi 240 raftera i oko 60 lađara, odnosno 300 učesnika.

"Učesnici će prvu pauzu imati u Dobretinu na području dvorske opštine, a zatim na stadionu u naselju Mlakve kod Novog Grada, gdje će biti upriličen ručak", kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, kraj prve etape duge 18 kilometara večeras je na gradskoj plaži Ada od 19.30 časova.

Dragana Ristić iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske danas je na početku regate istakla da je riječ o uspješno organizovanoj manifestaciji. "Ministarstvo će podržati manifestacije ovog tipa i zaista treba čestitati organizatorima", rekla je Ristićeva.

Јedan od učesnika je i načelnik opštine Hrvatska Kostajnica Tomislav Paunović koji je na regati bio više puta. "Una povezuje gradove i opštine u njenom slivu i mislim da je `Una regata` jedan pravi turistički projekat značajan za razvoj Pounja koji svake godine ima sve više učesnika", rekao je Paunović.

Načelnik opštine Kalnik u Hrvatskoj Mladen Kešer prvi put učestvuje na manifestaciji. "Došao sam u `izvidnicu`, a iduće godine dovešću i svoje ljude da se iskušaju i nadam se da će postati tradicija da mi Prigorci dolazimo, a i da se posjeta uzvrati", kaže on.

Osim ekipa iz Novog Grada, učestvuju i rafteri i lađari iz Velike Gorice, Poreča i Banjaluke.

Na kraju prvog dana manifestacije na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu večeras će biti uručene zahvalnice učesnicima, a zatim i koncert grupe "Neverne bebe".

Regata će sutra biti nastavljena od Novog Grada do Hrvatske Kostajnice.

Manifestaciju "Una regata - lađom niz Unu" od 2012. organizuju opštine Novi Grad, Dvor i Hrvatska Kostajnica, a ove godine priključila se i opština Krupa na Uni.