latinica  ћирилица
25/07/2015 |  19:01 | Autor: RTRS

Narodno pozorište RS na prestižnom budvanskom festivalu

Na prestižnom festivalu Grad teatar Budva predstavilo se i Narodno pozorište Republike Srpske predstavom Srodne duše.
"Grad teatar Budva" - Foto: RTRS
"Grad teatar Budva"Foto: RTRS

Radi se o koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Pozorišta iz Tuzle i ЈU "Grad Teatar Budva", koja je premijerno izvedena na otovrenoj sceni na Svetom Stefanu. Predstava je rađena po tekstovima antičkog satiričara Aristofana, u režiji Dina Mustafića.

Antičke komedije "Ptice" i "Žabe" smjelo prilagođene modernom dobu govore o utopiji srećnog društva, ali i pravog pozorišta; ističu važnost duhovnog i demokratskog, a kritikuju društvo pohlepe, demagogije, lakomislenosti i izdaje. Režiser Dino Mustafić kaže da je Aristofan inspirativan pisac, čija su djela uvijek aktuelna.

U predstavi igra dvanaest gluamca iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije. Zadovoljstvo je kažu raditi sa Mustafićem, posebno neprolazne teme i vječna pitanja. U veoma zahtjevnim scenama sa elemntima akrobatike, muzike, čak i folklora prikazuju vječnu borbu dobra i zla, svjetlosti i tame.

Saradnja pozorišta i koprodukcija daju kvalitet više, koju prava pozorišna publika umije prepoznati. Nije bilo nikakve dileme, kažu glavni akteri, oko realizacije ovog umjetničkog projekta.

Grad teatar Budva važi za najbolji umjetnički presjek u regionu. Mozaik teatra, muzike, likovnog stvaralaštva, književnosti na scenama pod otvrenim nebom na Sv. Stefanu i u Budvi godišnje posjeti 15 000 ljudi.

Svi posjetici će do sredine avgusta moći da uživaju u sadržajnom programu, uključujući i tri reprize predstave "Srodne duše". Banjalučka i Tuzlanska premijera planirana je za oktobar.